КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Консензус

Можеби е наивно, во вака поделено општество како македонското, да се зборува за консензус, а не пак да се напише за тоа. Сепак отворениот...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: НАТО Сапиенс

Се чудам како воопшто настанал и еволуирал хомо сапиенсот без да се зачлени во НАТО? Но, очигледно ја имал таа идеа уште многу рано...

СЕИРЏИЈА, Љубомир Јовановски – КАРА: Калеидоскоп

А како да се почне кога понекогаш ќе ги почувствувате симптомите на авторска блокада? Се разбира, ќе почекате да мине кризата, ќе прошетате и...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Лекување со бои

Во тибетанската медицина менталните и емоционални неспокојства отсекогаш се сметани за причинители на многу болести, вклучувајќи го и ракот. Вознемирувачките емоции се првиот извор...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Европско ВМРО ДПМНЕ

"После внатрепартиската криза на идентитетот на ВМРО-ДПМНЕ, конечно можеме да констатираме целосно реформирана политичка партија, пример за останатите сестрински партии, членки на Европската народна...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Време на хумор

Отвори телевизор, отвори портал, отвори весник, циркусот Медрано е постојано во нашиот град. Поплава од небулози, од изјави кои се забиваат како нож во...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Негативни емоции

Негативните емоции како што се: фрустрацијата, срамот, гневот, стравот, тагата, депресијата, вознемиреноста и негативноста целосно не исцрпуваат на енергетски план, за разлика од позитивните...

СЕИРЏИЈА, Љубомир Јовановски-Кара: ПАТАЛЕЦ

- Повелете, господа, повелете - ги чека наместена насмевка на човек кој по ништо не може да се дефинира. Би се рекло, безлично лице,...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Ортак со ќарот

Ортак е турцизам, кој навистина го збогати македонскиот фонд на зборови. Ако побараш алтернатива во некој „изворно македонски збор“, многу тешко ќе се најде...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Животни искуства

  Не постои човек кој не се разочарал во некого и нешто и не поминал низ несреќна животна приказна. Но, таа приказна добива на актуелност,...

СЕИРЏИЈА, Љубомир Јованоски- КАРА: ОДМАЗДА

  Најголема форма на движење на материјата - живот, најсложена и најзначајна појава во природата. Во животот, пороци и доблести како екстремно спротивставени страни. Меѓу...

КОЛУМНА, Петар Богојески: СДСМ во бегство

Кажано – сторено! СДСМ во моментот на формирање на Владата на премиерот Зоран Заев истакна – „Нема да бидеме како Никола Груевски, ќе го...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: “Северна“ е фалсификат

Грците се спремаат да гласаат за фалсификатот кој им е сервиран од тајфата во Скопје. Не дека нешто ќе им пречи. Та и тие...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Каде одиме

    За да доживееме среќа, постигнеме успех и оствариме мир, неопходно е да утврдиме кон какви вредности се движиме и што правиме за да го...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Патриотска беда

Претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери, надвор од законските овластувања и пропишана постапка, го прогласи Законот за јазиците за официјален. Тоа беше...

Љубомир Јованоски, КАРА – СЕИРЏИЈА: Бидна што бидна

Многу нешта се случија во еден кус период. Декември е месец на домашни слави. Се разбира, во тоа време се и Божиќните пости. Јануари...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Пријатни мигови

Најголема мудрост на животот е да ја пронајдеме смислата во мигот на сегашноста. Фокусот секогаш треба да го ставаме кон мигот на сегашноста, зашто тоа...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Жива Македонија

Честопати пишувам дека врвен македонски национален интерес е зацврстување, опстојување на воспоставената македонска државност. Секогаш на второ место ја ставам „жива Македонија“. Притоа секако...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: “Државотворни“ криминалци

Во смртоносна прегратка со закоравени криминалци, во сопственото природно опкружување каде плива како риба во море, Заев ја бутка земјата во провалија. Нему тоа...

СЕИРЏИЈА, Љубомир Јованоски – КАРА: Добриот божиќен дух

- Готово е, ја наредивме - радосно заклучи момчето. - Прекрасна е - рече воодушевено девојчето. Братчето и сестричето се прегрнаа, а...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети