ПИСМО ДО ПЕНДАРОВСКИ И КОВАЧЕВСКИ: Спроведување на одлуката за откажување на малихидроцентрали...

Откажување на изградбата на хидроецентралите (Жировница 5 и 6 и Рибничка 7) во Националниот парк „Маврово“ и раскин ување на договорите за концесија согласно...

Згурата од велешката топилница ќе се меле и ќе се извезува

На локација на поранешната Топилница покрај Велес, на локалитетот Баш Колиби во тек се подготвителни работи за поставување на линија за дробење, сепарирање и...

Во Охридското Езеро се излева бетон или тиња?

По претходна пријава од граѓани дека на локацијата кај поранешниот ресторан „Парк“ во месноста Горица – Охрид има градежни активности и дека од бетонирање...

Сакаме во ЕУ со олд тајмери што дуваат отрови!

Европската агенција за животна средина посочи дека транспортот е одговорен за 30 проценти од вкупните емисии на стакленички гасови во земјите на Европската Унија....

Падна митот дека Берово е воздушната бања на Балканот

О2 Иницијатива направиле споредба на дневните вредности и месечниот просек за ПМ10 и ПМ2.5 за еден од најзагадените месеци, декември низ годиниве. Вредностите со...

Македонските градови како гасни комори, Скопје прв во светот!

Загадувањето на воздухот во Скопје останува горчлива и алармантна тема, која директно го засега најскапото нешто – здравјето на скопјани. Маглата која ја покри...

МАГЛАТА КУМУВА – Македонија се гуши во ПМ 10 честички

Македонија се гуши во ПМ 10 честички. Мерните станици во главниот град и денеска покажуваат зголемено присуство на штетните честички во воздухот и до...

Штип седми ден е со загаден воздух

Штип веќе седми ден е меѓу градовите со загаден воздух, покажуваат мерните станици на лабораторијата АМБИКОН на Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип. Ректорот на Универзитетот „Гоце...

Активности во Југохром за заштита на изворите на Рашче

Во и околу поранешниот индустриски гигант „Југохром“ во Јегуновце се вршат редовни активности за чистење на дренажниот систем на пречистителната станица, која е во...

Во Скопје се уште на сила мерките – ложењето на дрва...

Во Скопје и Струмица се уште се на сила мерките за загаден воздух што стапија на сила од саботата откако два дена по ред...

Инкасирани 300 илјади евра од санкции и спогодби за еколошки проблеми

Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) во периодот јануари-ноември има реализирано 1.928 инспекциски надзори, што е надминување за 20,9 отсто во однос на планираното....

Многу малку се купуваат еколошки возила, дури 94% се на дизел...

И покрај заклучокот на Владата да се набавуваат „еколошки“ возила, на годишно ниво дури 94 проценти од купените возила се на дизел или бензин....

Во Миладиновски засадени 27 илјади садници

Во скопско Миладиновци на десет хектари денеска беа засадени 27 илјади садници. Акцијата е дел од големиот план за пошумување насекаде во Македонија кој...

„ТехноАлпин“ го претстави планот за ски-центарот Попова Шапка, скијачка сезона од...

Скијачки патеки, системи за вештачки снег, сместувачки капацитети, паркинзи, ски-лифтови, жичари, угостителски објкети, како и планинарски домови, предвидува планот за разој на ски-центарот Попова...

На Македонија и претстојат сериозни одлуки на патот кон ЕУ  –...

Поглавјето 27 е едно од најобемните и најкомплексни поглавја кое бара многу вложувања, ангажирање и консолидирање на сите општествени чинители во општестовото. Спроведувањето на...

Од рециклирана рибарска мрежа до телефон, таблет, лаптоп

Отфрлените рибарски мрежи се меѓу најраспространетите и најштетните употребувани пластики кои што претставуваат сериозна закана за морскиот живот. Секоја година во океанот се фрлаат...

Регионалната депонија во Новаци ќе се гради по европски стандарди

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини денеска оствари средба со градоначалникот на општина Новаци, Стевче Стевановски. На средбата, како што соопшти МЖСПП,...

Собрани два камиона отпад од дното и од крајбрежјето на охридскиот...

Расфрланиот смет низ државата и безбројните диви депонии даваат грда слика на големото природно и културно богатство со кое изобилува оваа држава. Затоа, една...

Веднаш да се раскинат концесиите за мали хидроелектрани во НП Маврово

Концесиите за три мали хидроцентрали во Националниот парк Маврово (МХЕ „Жировница 5“ и „6“ и МХЕ „Рибничка 7“) да се раскинат, како прв чекор...

Битолското сонце енергетски спас за домаќинствата – струја да тече од...

Централно греење базирано на јаглен не е решение за Битолскиот Регион. Анализата што ја порача „Екосвест“ во соработка со мрежата „CEE Bankwatch Network“ и...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети