ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Лошо општество (8)

Филозофската концепција на Волтер, со насоченоста кон етиката, автономијата на човекот и политичките слободи, максимално придонесе просветителското движење да го постигне својот подем во...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: ПРОБУДЕНА СЛОБОДА (7)

По периодот на доминацијата на средновековната теолошка мисла, која човековите погледи ги упатувала кон верувањето и надземното, ренесансните мислители повеќе се интересирале за човекот,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Астрологија и теологија (6)

Интересирањето за астрологијата, иако било многу присутно во античкиот дух и во периодот на Римската империја, сепак не било загубено ниту во Средниот век,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: БОГ И СУДБИНА (5)

  По рационалистичката согледба, карактеристична за античката епоха, со раѓањето на средновековниот поглед на светот се иницирало општо понагласено свртување кон религијата. Луѓето почнаа да...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: ИСТОКОТ ЗА СУДБИНАТА (4)

  Филозофите од Истокот спаѓаат меѓу најпродуктивните и најоригинални мислители во историјата на човештвото. Иако долго време биле релативно непознати или игнорирани во Европа, успеале...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Пророштво (3)

Во античкиот свет најпознато е пророчиштето во Делфи кое давало совети на поединците во врска со нивните лични или семејни проблеми, а воедно и...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Судбината и митот (2)

Во најдалечното човеково минато, додека човекот бил сè уште на многу ниско, примитивно ниво, сето она што го опкружувало, а што не можел да...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: СУДБИНА

Кога се случуваат трагични несреќи со голем број жртви, мнозина жално коментираат: Таква им била судбината, односно „до тука им било пишано“. Некои други,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Изместени вредности

Соочени со колективната тага произлезена од трагичната сообраќајна несреќа во која загинаа голем број наши сограѓани, многумина си го поставуваат прашањето: Кога нашата држава...

Македонија немаше шанси за изненадување против светскиот првак (ФОТО)

Македонската кошаркарска репрезентација со пораз од Шпанија (65:94) ги стартуваше квалификациите за Светското првенство во 2023 година. ФОТО: Петр Стојановски Светскиот шампион ја имаше резултатската контрола...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: ЕНЕРГЕТСКИ ВАМПИРИ (6)

Последниот дел за влијанието на енергетскиот вампиризам ќе го завршиме со анализирање на психолошкиот профил на енергетскиот вампир, кој е комбинација од повеќе типови...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: ЕНЕРГЕТСКИ ВАМПИРИ (4)

  Низ фазата на енергетскиот вампиризам поминува секој човек, но некои со помош на љубовта, духовноста и радоста се извлекуваат, додека други до смрт остануваат...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Енергетски вампири (3)

Енергетскиот вампир ја цица нашата психичка енергија, со сите за него достапни начини. Со својата наметливост, импулсивност и конфликтност, тој нè троши на психофизички...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Енергетски вампири (1)

Брзото темпо на живеење, постојаното контактирање и разменување идеи со многу луѓе, егзистенцијалните притисоци, како и настојувањата за брзо и ефикасно реализирање на плановите,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: (НЕ)Одговорност

Сите ние живееме во општество (свет) во кое преовладуваат површните и неискрени односи помеѓу луѓето. Алчната ориентација кон создавање што поголем профит предизвика да...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ:  СТРАСТИ

Многумина си го поставуваат прашањето: Дали постои идеална љубов или, како и сé друго, и љубовта има рок на траење? Античкиот писател Еврипид има кажано:...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: РЕЛАТИВИЗИРАЊЕ НА ЗЛОТО

Проблематичните околности целосно се надвиснаа врз животот на луѓето, предизвикувајќи им страв, несигурност и неизвесност. Потребата за стабилност, сигурност и безбедност станаа нужна потреба...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Зла природа

Постојат одредени научни истражувања кои укажуваат дека некои луѓе во себе носат вроденост на злото, така што поради генетскиот детерминизам се ориентираат кон негативноста....

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: ЛОШИ СОСТОЈБИ

Живееме во време во кое сé почесто сме сведоци на лоши состојби, алчни пројави, неодговорност, себичност и манипулативност. Да им се предизвикува зло на...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: ВРЕМЕ НА (НЕ)ВИСТИНИ

Во периодот кога доминираат здравствените опасности основно е како ќе размислуваме, со што ќе се окупираме и кому ќе веруваме. Едно е храбро и...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети