ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: ХРОНИЧЕН СТРЕС

Во период кога сме под удар на разни лоши вести и негативни настани, сите ние стануваме подложни на најголемиот непријател на 21 век –...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Живеј сега и овде

За да напредуваме во животот, потребно е да бидеме храбри, амбициозни и подготвени да ги развиваме вредностите и да ги надминеме слабостите што ги...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Македонски наспроти бугарашки концепт

Пред да почнете да драмите, на старт да појаснам, лажен Бугарин + удбаш = бугараш. Тоа е српски термин и совршен за употреба. Србите...

КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Како на млад човек да му објасниш...

„Цветот е украс на градината, пеперутката е украс на цветот, а децата полни со мечта се украс на светот“, пее детскиот хор „Колибри“, исполнувајќи...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: НОВ ПОЧЕТОК

Утре ќе бидеме сведоци на исклучително блиско планетарно порамнување (конјункција) помеѓу двете најголеми планети во нашиот Сончев Систем, Јупитер и Сатурн, во знакот на...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Окупирање со негативци

Ништо не е поважно од мирот во сопствената душа и од чувството дека сме ослободени од навреденоста, емоционалниот отров и лошите мисли. Да се постигне...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Обележување на територии

И се случи тоа што не беше тешко да се предвиди. Никна среде Охрид, среде градот лулка на словенската писменост и култура, дивоградбата наречена...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Духовно будење

На 30 јуни ќе бидеме сведоци на ретка астролошка конјункција помеѓу Јупитер и Плутон во соѕвездието на Јарец (според соларниот календар). Нивна повторна средба...

КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Омраза на омраза

  Велигден 2023 година, илјадници туристи во Ерусалим, меѓу нив и ние, група од Македонија и Душан Михалек, нашиот водич на овој аџилак. Наредните денови...

КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Монструмите меѓу нас

Веста за убиството на 14-годишното девојче Вања Ѓорчевска беше примена со неверување, болка, тага и вознемиреност кај граѓаните. Ниту една вест не ја разбранува,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Погрешни одлуки

Највисоката вредност се состои во способноста да го откриеме доброто во нас самите и да создадеме позитивна можност за напредување и градење хармонија во...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Остварување на целите

Многу нешта зависат од пристапот кон животот. Негативната перцепција и преокупираноста со лошото нè создаваат предуслови за напредување и остварување на целите. Песимизмот е...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Опасност

Оптимизмот и верувањето дека на крајот сè ќе биде добро се клучни за надминување на животните тешкотии и за излез од кризата. Опасностите го демнат...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Осаменост

Осаменоста сè повеќе станува болест на 21 век. Лошите брачни и љубовни односи, наездата на разводи, избегнувањето да се влезе во брак, форсирањето на...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Астрологија

Со влегувањето во ерата на Водолија, астрологијата почна со мошне брзо темпо да се наметнува во современиот начин на живеење и да се експонира...

КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Амнестија или пак ни го сместија

Амнестија, политички надмудрувања, политикантски улизувања, популистички умилкувања, еден куп работни групи кои како работат на законот и отсуство на правна и човечка логика, тоа...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Промени

Дали некогаш сте се запрашале: Што е животот и што треба да направите за да се почувствувате среќни, хармонични и исполнети? Колку материјални средства...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Опасна закана

Живееме во време на темнина - ја бараме светлината, но таа останува скриена. Несигурноста, јанѕата и немирот длабоко го поткопуваат егзистенцијалниот темел на постоењето....

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Исцелување на душата

Времето изминува, просторот се менува, само душата продолжува да учи од секој нов миг и да го бара патот кон својот вечен мир. Исцелувањето на...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Македонски наспроти четнички концепт

Нели сите имаме чувство на постојан пораз? Нели цело време зборуваме за тоа како ние Македонците сме онеправдани? Дали тоа Ве загрижува? Дали барем...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети