ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: СЕБИЧНОСТ

  Животот е празен без љубовта! Љубовните емоции може да ги насочиме кон другиот човек, татковината, работата, животните, односно кон многу нешта надвор од нас,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Заштита од лошо

Во современото брзо темпо на живеење, неопходно е да си ја сочуваме енергијата, да не се полниме со емоционален отров и да не се...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Македонски наспроти бугарашки концепт

Пред да почнете да драмите, на старт да појаснам, лажен Бугарин + удбаш = бугараш. Тоа е српски термин и совршен за употреба. Србите...

 СЕИРЏИЈА, Љубомир Јовановски-Кара: Зошто ми е мил А. Форд

Хронолошката низа од слики, меѓусебно поврзани со дејствие, позната е како креативен облик на уметничко видување - стрип. Името доаѓа од американскиот израз „комик...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Лажни вести

Добрата информираност е решение за избегнување проблеми, но само доколку информацијата се темели врз вистината, позитивната мотивација и професионалниот пристап во работењето. Константното акумулирање...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Загубени вредности

Дали е во право писателот Волтер Купер кога прикажувајќи го очајот на човекот во светот во кој живее, изјавил дека никогаш во историјата на...

Колумна, Сузана Турунџиева: Црна овца

Сигурно многу пати досега сте имале прилика да запознаете некоја „црна овца“, каква што веројатно има во секое семејство. Не дека се овци, ниту...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Не дишете длабоко, а најдобро ич

Првата половина од насловот на колумната е упатството кое “најдобронамерно“ им се упати на граѓаните кои се трујат во речиси сите градови во Македонија....

ИНТЕРВЈУ, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Дојде време за одлука: „европски концепт“ или „груевизам“

„За прв пат, од времето на реформите, ќе се согласам со Груевски, дека огромен дел од функционерите во партијата се припадници на „грујовиот“ концепт...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Заеднички интерес

Помирување не е само да се смират две или повеќе страни. Туку едната од нив да се покори на вистината на другата. Да ја...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Квислиншка Влада

„Квислинг” - помагач, соработник, слуга на окупаторот, предавник на татковината. Презиме на еден политичар од Норвешка, Видкун Квислинг, соработник со нацистите во воените години...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: ПОЗИТИВНИ ПРОМЕНИ (2)

  Човекот е креатор на нештата во себе и надвор од себе. Ние ја создаваме својата стварност во сопствената внатрешност. Според античкиот философ Протагора: „Човекот...

Животни патокази, Зоран Крстевски: Пропаганда и манипулација

Еден од најголемите проблеми на современото живеење произлегува од програмирањето на умот со лажни вредности, со површност, со страв, со гнев и со незадоволство....

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Македонски наспроти четнички концепт

Нели сите имаме чувство на постојан пораз? Нели цело време зборуваме за тоа како ние Македонците сме онеправдани? Дали тоа Ве загрижува? Дали барем...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Емоционални шеми

Неразрешените емоционални шеми од минатото, многу често влијаат врз нашето однесување и ни создаваат конфликти и недоразбирања со лицата кои нé опкружуваат. Дали е...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Борба за доброто

Човекот треба да тргне кон позитивитетот, но  со увид дека навистина постои дуалитет: дека сите луѓе не се лоши, но воедно сите луѓе не...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Прогресивни сили

Не се мисли на армии или специјални единици. Не, не, никако на „прогресивната советска армија“. Мислата е насочена кон политичките организации низ Европа, кои...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Ослободување од лошото

Античкиот филозоф Протагора има кажано: „Човекот е мерка на сите нешта“. Асоцијацијата е дека нештата најчесто се такви какви што ние ги чувствуваме, ги...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Народот  бара, бандата не дава

За прв пат во Македонија, цели 12 парламентарни и 8 вон парламентарни партии бараа итна промена на изборниот модел. И не само тоа. Вторите,...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: СЈО – нема правда, нема слобода!

Бакнеж на смртта. Сочен, сладок... чиниш ванила. Така беше бакната нашата специјално, специјална обвинителка. Толку силно бакната, тој бакнеж остави такви траги, кои таа...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети