КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Амнестија или пак ни го сместија

Амнестија, политички надмудрувања, политикантски улизувања, популистички умилкувања, еден куп работни групи кои како работат на законот и отсуство на правна и човечка логика, тоа...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: СЕБИЧНИ ЛИЦА

Нарцисоидните (самобендисани) поединци се иритираат од високата свесност, духовноста, позитивната енергија, насмевките и добрината на другите - валканоста на нивната душа не може да...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: НАРЦИСОИДНИ ЛИЦА

Илузорно е да се надеваме дека ќе бидеме заинтересирани да ги сакаме и да ги прифатиме другите ако не сме способни да се сакаме...

КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Како на млад човек да му објасниш...

„Цветот е украс на градината, пеперутката е украс на цветот, а децата полни со мечта се украс на светот“, пее детскиот хор „Колибри“, исполнувајќи...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: НЕМИР ПОРАДИ НЕДОСТИГ

Неразрешените емоционални шеми од минатото влијаат врз нашето однесување и можат да ни создадат конфликти и недоразбирања со другите лица. Дали е тоа поради...

КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Срамна бесрамност

Политичарите славеа, честитаа, се гордееја и зборуваа за изодениот пат од осамостојувањето до денес. Народот молчи и се срами, се срами од она што...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Лоши времиња

Современиот начин на живеење создаде општо чувство на несигурност, стрес и подложност на лажните вредности. Зависноста од политичките одлуки на водачите, економската експлоатираност и...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Промени и проблеми

Најбитно современо прашање за човекот е прашањето за неговата одговорност за општеството во кое опстојува и со какви вредносни категории ја креира својата егзистенција....

КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Мигранти инфлагранти

Со години се зборува за мигрантите, за нивната положба, за причините за миграциите, за начинот за справување со нивниот наплив, за правната регулатива и...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: „СКРШЕНО СРЦЕ“

  Животните ситуации исполнети со страв, неизвесност, немир и самоизолација создаваат силни бранови на негативни емоции и будат несигурност во перспективите на иднината. Кога навиките...

КОЛУМНА, Д-р ДРАГАН ДАНИЛОВСКИ: Антивирусниот лек „паксловид“ не е магично стапче

Пријавени се тешки, опасни по живот и/или фатални несакани реакции поради интеракции со одредени лекови кај пациенти третирани со „паксловид“. Затоа, пред да ординира...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Загубени вредности

Дали е во право писателот Волтер Купер кога прикажувајќи го очајот на човекот во светот во кој живее, изјавил дека никогаш во историјата на...

КОЛУМНА, ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Модуларно самоубиство на правниот систем

„Сите несреќи од катастрофални размери што се случуваат во Македонија, имаат една заедничка карактеристика која била дел од клучните настани кои довеле до катастрофата,...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Погрешни одлуки

Највисоката вредност се состои во способноста да го откриеме доброто во нас самите и да создадеме позитивна можност за напредување и градење хармонија во...

КОЛУМНА, АДВОКАТ ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Стеријино позорје на македонската политичка сцена

По правило, театарските претстави и стендап комедиите завршуваат со работа пред судската ферија, а започнуваат со работа кога почнува и судството, ако воопшто тоа...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: КОЛЕКТИВНА НЕСИГУРНОСТ

Да се биде верен на сопствените идеали, да не се подлегнува на надворешните влијанија и да се поседува независен дух, претставува голема мудрост која...

КОЛУМНА, ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Илинден, Свети Илија и јуди

Растрчани политичарите, оние од највисокиот државен врв, по спомениците да положат венци и цвеќе и да им оддадат почит на вистинските херои. Хероите гордо...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: СПАС ОД ЛОШ ОДНОС!

Една од најтешките задачи со кои се соочува современиот човек е на кој начин да изгради стабилен и хармоничен однос во љубовта. Тоа прашање...

КОЛУМНА, ЗВОНКО ДАВИДОВИЌ: Кај е север, кај е југ

Пред неколку дена, седејќи во едно од кафулињата, слушнав како туристи од Србија, кои најверојатно тргнале на летување во Охрид или Грција, го коментираат...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: БИДИ ПОБЕДНИК!

Дали за постигнување на целите треба да бидеме подготвени да преземеме ризици, односно дали во сè треба да го бараме совршенството и да дејствуваме...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети