ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Кинески мудрости

Стаорецот е првиот знак на циклусот на 12-те животни на кинескиот зодијак, така што неговото владеење ќе донесе нови почетоци, регенерација, иницијативност, просперитет и...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Македонска сага

Сага има неколку значења. Во контекстот во кој е тука употребено, сака да ја истакне предолгата, тажна и неразбирлива приказна за Македонија. Оваа мачнина,...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Нежно против корупцијата

Деновиве се заинтересирав да ја прочитам новата  “Националната стратегија за борба против корупцијата и судирот на интереси “ која ќе важи од 2020 до...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Лек за болката

Голема мудрост е да умееме животот да го поминеме што е можно попријатно и посреќно. Не постои поскапоцено богатство од внатрешниот мир, љубовта во...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Сѐ што лета не се јаде

Понуда на политичката сцена има доволно. Можеби не е тоа најдоброто од Македонија, но е доволно да се направи разлика. Она кое треба да...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Не дишете длабоко, а најдобро ич

Првата половина од насловот на колумната е упатството кое “најдобронамерно“ им се упати на граѓаните кои се трујат во речиси сите градови во Македонија....

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Управување со промени

Сите ние посакуваме нештата во нашиот живот да се одвиваат на позитивен и хармоничен начин, но дали е тоа возможно во ова денешно време...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ:Јазична бариера

Спомнав можност да се употребуваат други јазици, освен албанскиот, и ме распнаа. Готово, предавникот е фатен. Спасени сме. Сега сè е решено. Македонскиот јазик...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Позитивна година

Позитивниот пристап кон перспективите на животот е клучен за реализација на целите и за подобрување на состојбата во која се наоѓаме. Надежта дека ќе...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Падна бомба од небето

Уцената кај нас стана основна политичка алатка за доаѓање на власт. Секоја опозиција ветува реформи, ветува подобар живот, силна економија, ветува брда и долини....

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Страст

Во голем број романи и поетски книги со најбирани зборови се опејуваат идеалната љубов, приврзаноста и посветеноста на саканото лице.Во романот „Ана Каренина”, писателот...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Јавна служба без дружба

 Администрацијата е отворена рана на државата Македонија, која не зацелува. „Тече гној, тече крв, кој искочи, тој е прв!“ е решението кое ни го...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Самоубиство на Партијата

Од романот 1984 на Џорџ Орвел:Винстон: “Дали постои Големиот Брат?“Партијата: “Се разбира дека постои. Големиот Брат е отелотворување на Партијата“Винстон: “Дали постои на начин...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Однос кон себе

Како ќе се поставиме кон самите себе, таков ќе ни биде животот. Ако не веруваме во сопствените вредности, постојано стравуваме, се оптоваруваме со грешките...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Плагијатори во обид

Сите знаеме дека господин Христијан Мицкоски и неговата „Обнова за Македонија“ препишуваат како првачиња, уште незафатени со работава. И тоа е јасно! Но ајде...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Поинаку

Откога стана јасно дека од ЕУ сме светлосни години далеку, и со датум и без него, време е и последните чекачи на “светлата иднина“...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Избор на доброто

Стресот сé повеќе го разјадува современиот човек предизвикувајќи му анксиозност, психофизичка напнатост, страв и депресија. Стравот се појавува кога чувствуваме лична загрозеност и егзистенцијална...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Идеализам и реализам

Како што знаете, започнавме со активности во насока на промовирање на поинаква понуда за политичката сцена во земјава. Ја именувавме Македонски Концепт, од проста...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА:  Живот на коцка

Не постои пример во светот на толкава неодговорност кон сопствената држава и народ. Да се коцкате како во познатото дело на Достоевски “Коцкар“ со...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Заштита од негативното

Во голем број духовни текстови е наведено дека човекот не доаѓа на овој свет поради задоволствата на телото, истакнувањето на егото, подложноста на славата,...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО