Нови авионски линии до Скопје и Охрид од Анкара, Измир и...

Нови авионски линии до Скопје и Охрид од Анкара, Измир и Истанбул, најавува Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) која денеска, во...

Околу 20 отсто од вработените во ЕУ работат на половина работно...

Според Евростат 31,2 милиони жени и 9,5 милиони мажи на возраст од 20 до 64 години работеле на половина работно време во Европската Унија...

Шефовите во Австралија кои крадат од платите на работниците ќе сносат...

Шефовите во Австралија кои намерно крадат пари од платежните пакети на нивните вработени ќе се соочат со сериозни криминални обвиненија. Јавниот обвинител Кристијан Портер вели...

Во Хрватска бараат да не се оди во пензија на 67...

Почитувајќи ја волјата на граѓаните, ќе предложиме и измени на законот, за оние што не сакаат да работат над 65-годишна возраст – рече Пленковиќ. Премиерот...

Нови дваесет турски тур-оператори заинтересирани за Македонија

Во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, а во соработка со ТУРСАБ и Aegean Regional(Асоцијација на турски туристички агенции),дваесет туроператори од...

 Македонскиот БДП во последниве 28 години пораснал за 31 отсто

Македонија од 1990 до 2018 година забележала раст на бруто-домашниот производ (БДП) за околу 33 отсто, што во споредба со економиите од регионот е...

Се бара затворање на каменоломите

Граѓаните на струшкото село Лабуништа за утре најавуваат уште еден мирен протест, со барање за затворање на преостанатите три каменоломи во атарот на селото....

На патарините најмногу се плаќа во кеш

Електронскиот систем за наплата на патарините, кој беше пуштен на 3 јули годинава, ѝ носи скромни приходи на државата. Така уделот на новиот начин...

Најмногу фалсификувани алкохолни пијалаци на ЕУ пазарот доаѓаат од Северна Македонија

Царинските служби во Европската Унија спречиле влез на фалсификувани и опасни производи на европскиот пазар во вредност од 740 милиони евра во текот на...

И информатичарите си заминуваат од Македонија

Како и другите држави во регионот така и во Македонија не е исклучок во проблемот со недостиг на кадар во ИКТ-секторот. Младите кои работата...

Хрватска, Словенија и Црна Гора меѓу 40 најубави земји во светот

Хрватска, Словенија и Црна Гора се наоѓаат меѓу 40 најубави земји во светот, според критериумите на списанието „Conde nast traveller“. Овие три држави од регионот...

Ангеловска: Распределуваме повеќе пари кај граѓаните и силна поддршка на бизнисот

Ангеловска: Распределуваме повеќе пари кај граѓаните и силна поддршка на бизнисот Алоцирање на средствата онаму каде што ќе има најголема ефикасност и каде што може...

Во Собрание почнува расправата за ребалансот на Буџетот

Во Собранието на Македонија од денеска почнува расправата по ребалансот на Буџетот за 2019 година. Предлогот за изменување и дополнување на Буџетот е точка...

Почна изградбата на првиот Музеј на ретки минерали

Во Пробиштип почна изградбата на првиот Музеј на ретки минерали, кој се очекува да стане нова атрактивна научно-туристичка содржина во Источниот плански регион, што...

Димковски: Заедно со лозарите ќе ја одредиме интервентна мерка за грозјето

Деновиве ќе разговараме со лозарите за најавената интервентна мерка, со цел да извлечеме максимум. При тоа ќе имаме во предвид дека во одредени предели...

Потенцијал за економска соработка со Косово и Албанија, проблем инфраструктурата

Инфаструктурата и натаму е клучен проблем за поголема соработка помеѓу бизнисмените од земјава, Албанија и Косово. Тие денеска на средба во Скопје побараа од...

Димковски: Со развој на селата младите нема да ни бегаат надвор...

Подобрување на условите за живот во селата и подигнување на стандардот на живеење на населението ќе се овозможат со новиот проект на ФАО во...

Успешна прва емисија на корпоративната обврзница на ТТК Банка АД Скопје

  ТТК Банка АД Скопје успешно ја реализираше првата емисија на долгорочни должнички хартии од вредност – корпоративни обврзници по пат на јавна понуда. За исклучително...

Неизвесна е иднината на компанија стара 178 години

Во Велика Британија се случува драма во најстариот тур – оператор на светот, компанијата Томас Кук, стара 178 години. Потребни се милијарди евра за да...

Хрватска го доби првиот терминал за плаќање во криптовалути

Адео ПОС е првата каса во Хрватска што прифаќа уплати со криптовалути. Ова значи дека фактурите за производи и услуги ќе можат да се...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО