Најстариот брод што сè уште плови е изграден во 1797 година

522
screenshot youtube

Најстариот воен брод во светот, кој сè уште плови повремено, е американскиот државен брод USS Constitution, закотвен во бродоградилиштето Чарлстаун во Бостон.

Бродот, кој тежи повеќе од 1.500 тони и е долг 62 метри, годишно го посетуваат повеќе од половина милион луѓе, пишува Slash Gear.

Неговата историја започна во 18 век.

Кога Соединетите Американски Држави прогласија независност во 1776 година, на нив беше да ја обезбедат сопствената безбедност, што значеше основање воени организации.

Додека некои од „основачите“ на Соединетите држави, како Томас Џеферсон и Џејмс Медисон, се спротивставија на постоењето на војска, други, вклучувајќи го и Џон Адамс, силно се залагаа за создавање и одржување на американска војска.

Набргу по усвојувањето на Уставот на САД, беше формирана американската морнарица. Отприлика во исто време, започна изградбата на поморски бродови, вклучувајќи го и USS Constitution, кој сè уште постои и плови.

Потребата од американски бродови ја утврдија и пиратите, како закана за безбедноста на американските граѓани, но и за нивната трговија.

Изградбата на USS Constitution започна во 1794 година и траеше до неговото прво пловење на 21 октомври 1797 година.

Бродот е направен од бел даб и дрво од дудинка со трослоен труп. Дабовото дрво е отпорно на болести и распаѓање, што го прави идеално за бродоградба и една од причините зошто овој брод и денес плови.