Цената на среброто уриваше рекорди во изминатата недела. Од почетокот на годинава пазарната вредност на скапоцениот метал е повисока за 32 проценти. Минатата недела среброто се тргуваше со дневен раст од 6,5 проценти достигнувајќи 31,49 американски долар по троја унца за договори за итна испорака (точка), што е највисоко од февруари 2013 година и со тоа го остави зад себе златото и со тоа го направи една од најпрофитабилните главни производи за 2024 година.

Аналитичарите го споредуваат она што се случува со скапоцената роба со бум на акциите кои се здобија со популарност меѓу малопродажните инвеститори преку социјалните медиуми како Редит, што во голема мера е резултат на шпекулативна интервенција. Тие објаснуваат дека среброто е еден од нивните омилени средства и бил цел на пазарот на малите трговци на Редит и во 2021 година, заедно со акциите на ГамеСтоп и други компании со мала капитализација кои го зафатија финансискиот свет во тоа време.

Иако заработката на сребро е поголема од злато, таа и понатаму е релативно евтина. Двата благородни метали се движат во тандем бидејќи имаат слични макроекономски карактеристики, како и валутно осигурување. Златото достигна серија рекорди поради активното купување од страна на централната банка, интересот од клиентите на мало во Кина и зголемените облози дека претстои циклус на намалување на каматите во САД.

Среброто има двојна употреба и е вредно и како финансиско средство и како индустриски метал, вклучително и во технологиите за зелена енергија. Металот е клучна компонента за соларни панели, а со солиден раст во секторот, неговата употреба би можела да достигне рекордни нивоа оваа година, според Институтот Сребрена, меѓународна непрофитна асоцијација која објавува анализи и извештаи за пазарот на сребро од 1990-тите.