Скок на биткоинот, најдобар јануари од 2013 година

49

Почетокот на новата година донесе оптимизам на пазарот на криптовалути.

Со пораст од 39,4% овој месец, биткоинот го затвора својот најдобар месец со раст од 40% во октомври 2021 година и неговиот најдобар јануари од 2013 година.

Моментално со речиси цена од 23,000 долари, биткоинот минатата недела се тргуваше на највисоко ниво од август минатата година. Најголемата криптовалута веќе цела деценија не им приушти на своите сопственици таков стимулативен јануари.

   „Го започнавме јануари со експлозивни ценовни акции во неделата на декемвриското печатење на CPI“, изјави за Yahoo Finance Кристофер Њухаус, трговец со опции на производителот на крипто пазарот GSR.

Од перспектива на Њухаус, побарувачката од страна на купувачите од институционалните приматели – без разлика дали се макро-управувани трговци или хеџ фондови – се врати во првите две недели од месецот, што ги поттикна првичните ликвидации на шорт продавачите.

Во дванаесет дена од декемврискиот извештај за инфлација објавен на 12 јануари, ликвидирани се кратки позиции на биткоинот во вредност од 1,3 милијарди долари или 611 милиони долари без долги позиции, според агрегаторот на крипто деривати CoinGlass. Во текот на изминатата недела, трендот се промени со ликвидирани 331 милиони долари долги позиции или 108 милиони долари без кратки позиции.

Помеѓу 10 и 20 јануари, кога биткоинот ги доживеа најголемите нагорни движења, шпекулативните трговци се вратија на пазарот, што доведе до тоа биткоинот да излезе од опсегот помеѓу 15.700 и 18.000 долари.

„Подигнувањето на биткоинот над 20.000 и 22.000 долари се случи во петокот бидејќи трговците преземаа големи количини негативна изложеност и продаваа кон крајот на тргувањето во САД“, забележа Њухаус.

Аналитичарите велат дека следната фаза за биткоинот најверојатно ќе биде одредена во деновите по одлуката на Федералните резерви да ја зголеми месечната стапка.

„Овој пазар ќе почне да тргува многу технички“, изјави Едвард Моја, висок аналитичар во Оанда, за Yahoo Finance, „Волатилноста се враќа“.

Враќањето на купувањето на биткоин изгледа слично на она што се случи помеѓу јули и почетокот на август според Мајкл Сафаи, ко-основач и партнер на фирмата за тргување со крипто, Dexterity Capital.

„Потребни се околу два месеци за крипто-пазарот да се стабилизира по големиот шок, а ние сме во тој момент после FTX“, рече Сафаи.

„Направена е најголема штета, инвеститорите се релативно уверени дека нема да има повеќе големи шокови, како што се одразува во пригушеното прифаќање на банкротот на Genesis, а апетитот за ризик полека се враќа.