Арбитражниот суд во Санкт Петербург ги замрзна средствата на неколку банки во Русија, меѓу кои и германските банки Дојче банк и Комерцбанк, откако планираната изградба на терминалот за кој гарантира Дојче банк пропадна поради санкции.

– Постапката беше иницирана од RusChimAllianz, подружница на Газпром која управува со терминалот за ЛНГ на Балтичкото Море. Компанијата бара 239 милиони евра од Дојче банк, објави руската државна новинска агенција ТАСС.

Блокираните средства се хартии од вредност на Дојче банк и други компании во кои банката има акции, како и недвижен имот и пари на банкарски сметки. Овие средства претставуваат само дел од средствата на банката во Русија.

Судот веќе ги замрзна сметките и имотот на италијанската банка Уникредит во Русија. Со оваа одлука се засегнати и други доверители. Овој потег доаѓа откако изградбата на терминалот беше откажана поради воведувањето на западните санкции против Русија, кои беа финансиски гарантирани од банките.

RusChimAllianz бара и 444 милиони евра од Уникредит, па судот одлучи да ги замрзне средствата на банката од 463 милиони евра. Во 2021 година, RusChimAllianz склучи договор со германската индустриска групација Linde и градежната компанија Renaissance Heavy Industries за изградба на терминалот. Наводно, RusChimAllianz однапред му платила на Linde.