Студија: Храната може да го подобри расположението или да го забрза когнитивниот пад

100

Исхраната може да влијае на функционирањето на вашиот мозок, да ве одржува бистри или да го забрза вашиот когнитивен пад.

Исто така, може да игра значајна улога во вашето расположение, без разлика дали ви го дава поттикот што ви треба за да го поминете денот или предизвикува да бидете заглавени и под стрес.

Кога размислувате за тоа како храната влијае на вашето здравје, обрнете внимание на тоа како таа влијае и на вашиот ум.

Една нова студија сугерира дека медитеранската исхрана може да помогне во борбата против депресијата. Во студија објавена во списанието Plos One, научниците набљудувале група од речиси 7.000 постари луѓе во рок од две години.

Сите учесници консумирале медитеранска храна, при што едната група се придржувала на калориски ограничена верзија на диетата, додека другата група немала ограничувања.

Истражувачите откриле дека во двете групи, учесниците имале видливо намалување на симптомите на депресија, заклучувајќи дека врската помеѓу исхраната и нарушувањата на расположението заслужува дополнително истражување.

Д-р Дејвид Вис истакна: „Луѓето често ја поврзуваат исхраната со тежината и промените во биомаркерите. Вистинската храна има потенцијал да го подобри расположението“.

Нутриционистката Челзи Џекл објасни дека иако храната може да игра важна улога во тоа како се чувствувате, важно е да имате поширок поглед на менталното здравје, како што се здравите навики и причините за подобрување на расположението кои се надвор од ваша контрола.

„Дефинитивно постои врска помеѓу она што го јадете и вашето ментално здравје, но секогаш е јасно.

Иако многу студии поврзуваат одредени ментални состојби, како што е депресијата, со храната што ја јадеме, овие резултати не се секогаш конзистентни.

На вашето ментално здравје влијаат и вашите гени, начинот на живот и околината.

„Храната што ја јадете нема да предизвика или лекува ментални состојби, но може да биде важен дел од загатката“, додава Џекл.