Спутник В обезбедува подобра заштита од омикрон отколку фајзеровата вакцина

801

Една мала прелиминарна лабораториска студија покажа дека нивоата на неутрализирачки антитела кај луѓето заразени со сојот на коронавирус, омикрон, кои биле вакцинирани со руската вакцина Спутник V не се намалиле како кај оние кои ја примиле вакцината на Фајзер.

Заедничката руско-италијанска студија, финансирана од Рускиот фонд за директни инвестиции, кој го продава Спутник V во странство, го спореди крвниот серум на луѓе кои примиле различни вакцини.

Прелиминарните истражувања го спроведоа научници од институтот Спаланцани во Италија и институтот Гамалеа во Москва, кој беше развиен од Спутник В.

Истражувачите рекоа дека примероците земени три до шест месеци по примањето на втората доза од вакцината покажале дека нивоата на антитела кај луѓето кои примиле две дози Спутник V биле поотпорни на омикрон отколку кај оние кои биле вакцинирани со вакцината на Фајзер.

Студијата опфатила 51 лице вакцинирано со Спутник V и 17 луѓе кои примиле две дози од вакцината Фајзер.

„Потребата од трета, засилена доза, вакцина е очигледна денес“, се вели во студијата објавена на 19 јануари.

Студијата, која сè уште не е прегледана, покажа дека неутрализирачките антитела на омикрон биле откриени во крвниот серум на 74,2 отсто од испитаниците вакцинирани со Спутник V и 56,9 отсто од оние кои биле вакцинирани со вакцината Фајзер.

Претходната прелиминарна студија на Институтот Гамалеа покажа дека засилената доза на Спутник Лајт обезбедува посилен имунолошки одговор во форма на анти-омикронски антитела отколку само две дози на Спутник Б.

Ширењето на омикронските соеви на коронавирус во Русија само што започна. Во вторник се потврдени 38.850 новозаболени, а ден претходно 33.899.

Повеќе од 1.600 случаи на инфекција со омикрон се официјално потврдени.