Состојбата на Фицо по атентатот е премногу сериозна за да биде транспортиран во Братислава или во странство

53

Состојбата на словачкиот премиер Роберт Фиц по атентатот во средата и двете операции е стабилизирана, но сепак сериозна, така што транспортот од болницата во Банска Бистрица до Братислава или во странство сега не доаѓа предвид, изјавија словачката министерка за здравство Зузана Долинкова и вицепремиерот и министер за одбрана Роберт Калињак.

„Со премиерот разговараме со ограничени можности. Тие повреди се изнемоштени. Потребен му е што поголем одмор и простор за лекарите кои работат на тоа неговата состојба да се движи кон поволна прогноза. Сè уште не сме победиле“, рече Калињак на прес-конференција во болницата Рузвелт, каде што лежи премиерот.

Вицепремиерот и најблизок соработник на Фицо изјави дека во наредните денови, поради неговата тешка состојба, не доаѓа предвид да се транспортира премиерот на понатамошно лекување во Братислава или во странство, каде што пристигнале многу понуди за помош.

„Мислам дека во моментов не му е потребна дополнителна операција. Не сум доктор, ама баш вчера ми потврди дека првото е добро направено и треба да спречи дополнителни компликации. Ризикот е голем, а состојбата е сериозна, бидејќи по ваквите повреди реакцијата на организмот може да има многу компликации. Четири до пет дена се критични. Можеби утре ќе бидеме пооптимисти“, рече Калињак.

Вицепремиерот потсети дека прогнозата на првиот ден, во средата, кога 71-годишниот Словак Јурај Цинтула испука пет истрели од пиштол кон премиерот во градот Хандлова во централна Словачка, беше многу лоша, бидејќи истрели до стомакот обично завршуваат фатално.

Калињак, во врска со зборовите на унгарскиот премиер Виктор Орбан дека Роберт Фицо многу ќе му недостигаат во наредните месеци поради настаните во Европската унија и војната во Украина, дека ништо не се менува во политиката што ја води словачката влада. иако премиерот е во болница, а главната задача ја чека владата дома.

„Мораме да ја научиме демократијата да оди повторно. Фицо го нарекоа со најлоши епитети, рекоа да го запреме злото. Какво зло? Десничарските влади отсекогаш пропаѓаа и фрустрацијата од нивниот неуспех доведе до атентат. Треба да се вратиме во 2010 година кога сите се чувствуваа добро, политичарите, невладините, медиумите“, рече Калињак.

Вицепремиерот и министер за одбрана додаде дека сега е потребно државата да функционира, а општеството да има безбедност.