Рускиот истражен комитет нареди истрага за сајбер нападите врз системите за гласање преку Интернет

10269

Шефот на Рускиот истражен комитет, Александар Бастрикин, денеска нареди да се спроведе истрага за сајбер напади од странство врз руски системи за гласање преку Интернет, изјави портпаролот на Комитетот, Светлана Петренко.

„Сајбер нападите со потекло од странство беа извршени денеска врз ресурсите на федералната платформа за далечинско дигитално гласање, системот за дигитално гласање во Москва, како и на веб -страницата на Независното здружение за јавен надзор, што доведе до временско одложување на пристапот до овие онлајн ресурси “, рече таа. таа е, објави ТАСС С.