Последните земји во светот каде немате право на развод

135

Постојат само уште две земји во светот каде што нема развод на бракот. И секако тоа не се малите острови во Пацификот за кои никој не слушнал, туку две добро познати земји.

Забраната во една има логика бидејќи станува збор за Ватикан, држава што е специфична по многу нешта, но, што се случува на Филипините?

Откријте пред фатално да се за заљубите на вашето следно патување.

По Втората светска војна, разводот едноставно беше забранет на Филипините. Семејството се смета за светилиште и столб на општеството што треба да се зачува, барем на овој начин. Преовладува мислењето дека легализацијата на разводот ќе го наруши општествениот поредок и ќе ја ослаби институцијата брак.

Денес, тоа е голем проблем за оние за кои бракот е извор на проблеми, особено за сиромашните жени кои страдаат од семејно насилство. Но, има и многу кои сакаат да започнат нов живот и да имаат слобода на избор.

Она на што можат да се надеваат незадоволните Филипинци е евентуалното поништување на бракот, но за оваа постапка е потребно да се исполнат многу критериуми, а за тоа се потребни години и чини многу. Исто така, постои можност за посебен живот, каде што тие го делат својот имот, но сепак остануваат во брак. Дури и оние што ќе се разведат надвор од државата ќе се соочат со компликации при нивното враќање.

Единствената група во општеството на која е дозволено да се разведува се муслиманите, кои според нивниот религиозен закон имаат право да се разведат од брачниот другар.

Минатата година не беше толку лоша за Филипинците желни за промени. Имено, властите конечно покренаа иницијатива за донесување закон со кој ќе се дозволи развод за несреќните младенци. Ова предизвика жестоки дебати во земјата.

Многу Филипинци ја поддржуваат легализацијата на разводот, додека Католичката црква, конзервативците и десничарските партии не се задоволни од оваа идеја. Со оглед на нивното силно влијание во општеството, останува да се види како овој заплет ќе се одвива и дали „сè додека смртта не се разделиме“ конечно ќе стане „додека судот не не раздели“.