Ново зло од САД пристигна во Европа: Дрогата „зомби“ КСИЛАЗИН „се храни со телото“ на консументот

277
Фото: screenshot

Првата смрт во Велика Британија поврзана со дрогата „зомби“ ксилазин предизвикува загриженост за зголемената употреба на опијати кои пристигнуваат во Европа, а кои, кога се комбинираат со други наркотици, се крајно опасни по живот.

43-годишен маж од Британија стана првата позната жртва во Европа на дрогата „зомби“ ксилазин што предизвикува распаѓање на ткивата. Во прашање е моќниот седатив кој најчесто го користат ветеринарите на големи животни, а кој неодамна влезе на глобалниот нелегален пазар на дрога.

Мажот, идентификуван од британските медиуми како Карл Варбуртон, починал во својот дом во мај 2022 година и веројатно е првата европска жртва на наркотикот, објавија истражувачите од Кралскиот колеџ во Лондон, пренесува Еуроњуз.

Студијата ги разгледа сите смртни случаи поврзани со дрога пријавени во Националната програма на Велика Британија, за смртни случаи од злоупотреба на супстанции (NPSAD) за случаи со откриени ксилазин и пронајде еден.

Извештајот за случајот е објавен во списанието Forensic and Legal Medicine.

Варбуртон имал историја на употреба на недозволени дроги и во неколку наврати бил упатен на третман за зависности, според извештајот на судскиот совет. Во неговото тело лекарите пронашле траги од хероин, кокаин, фентанил и ксилазин. Веројатно не бил свесен дека ја конзумирал дрогата „зомби“, мислејќи дека „најверојатно купил хероин без да знае дека е обложен со ксилазин и фентанил“.

Студијата додаде дека „според нашите сознанија, ова е прва смрт поврзана со употребата на ксилазин, пријавена во Британија и дури во Европа, и укажува на влез на ксилазин во снабдувањето со лекови во Обединетото Кралство“.

Што е ксилазин?

Ксилазин, кој е исто така познат како „транк“ или „trank dope“ во комбинација со хероин или фентанил е седатив што се користи кај големите животни за ублажување на болката и релаксација на мускулите. Не е погоден за луѓето, во која било доза.

Кога се инјектира во телото на една личност, може да предизвика опасно бавно отчукување на срцето и големи отворени рани на кожата, како што се чиреви и апсцеси. На долг рок, овие рани може да се прошират на рацете и нозете на една личност и да предизвикаат распаѓање- трагичен феномен поради кој ксилазин го доби прекарот „зомби“.

Мртвото ткиво на крајот треба да се ампутира. Незаконската употреба на ксилазин за прв пат беше откриена во Порторико во раните 2000-ти и оттогаш е пријавена во Северна Америка. Во САД, лекот се смета за „закана во најава“ и сега е вклучен во 7 проценти од сите смртни случаи од предозирање во земјата.

Хероинот помешан со ксилазин е поевтин на пазарот, но затоа е и посмртоносен. Како и фентанил, ксилазинот често се меша со хероин од страна на недозволените производители на дрога бидејќи ги намалува трошоците за производство на големи количини хероин. Како седатив, ксилазинот се користи и за продолжување на краткорочното чувство на еуфорија што го обезбедува фентанил, за да го имитира високото ниво на хероин.

Како дрогата стигнала во Европа?

Ксилазин не е вклучен во стандардните тестови за дрога во Британија, така што не постои начин да се знае дали Варбуртон всушност бил првиот човек што умрел по земањето на лекот или колку е распространет на европскиот пазар на недозволени дроги, особено во споредба со опијатите.

Така, иако хероинот сè уште може лесно да се најде во Европа денес, следната година тоа можеби повеќе нема да биде така, отворајќи можности за нови дроги да влезат на пазарот.

Откривањето на ксилазин во Велика Британија, како што беше потврдено од смртта на Варбуртон, веќе може да сигнализира промена во понудата на опијати во Европа, бидејќи забраната на Талибанците за производство на дрога во Авганистан остава голем дел од европскиот пазар на производителите од Јужна Америка “, вели Керолин Коупленд, предавач по фармацевтска медицина на Кралскиот колеџ во Лондон.

„Затоа, корисниците на хероин треба да бидат свесни за дополнителните ризици од употребата на „транк наркотик“, особено затоа што средството за помош при предозирањето со опијати, налоксон, е неефикасно против седативните ефекти на ксилазинот“, напиша Каролин Коупланд во списанието Discussion.