Вештачката интелигенција може да доведе до истребување на луѓето

  61

  Вештачката интелигенција може да доведе до истребување на човештвото, предупредуваат експертите, вклучително и шефовите на OpenAI и Google Deepmind.

  Многумина ја поддржаа изјавата објавена на веб-страницата на Центарот за безбедност на вештачката интелигенција, пишува Би-Би-Си.

  „Ублажувањето на ризиците од исчезнување предизвикани од вештачката интелигенција треба да биде глобален приоритет заедно со другите ризици на општествено ниво, како што се пандемии и нуклеарна војна“, се вели во соопштението.

  Но, некои велат дека стравовите се претерани.

  Сем Алтман, извршен директор на производителот на ChatGPT OpenAI, Демис Хасабис, извршен директор на Google DeepMind, како и Дарио Амодеи од Anthropic, ја поддржаа оваа изјава.

  Веб-страницата на Центарот за безбедност на AI предлага голем број можни сценарија за катастрофи:

  Вештачката интелигенција може да се користи како оружје – на пример, алатките за откривање дрога може да се користат за производство на хемиско оружје.

  Дезинформациите генерирани од вештачката интелигенција може да го дестабилизираат општеството и да го поткопаат колективното одлучување.

  Моќта на вештачката интелигенција би можела сè повеќе да се концентрира во сè помалку раце, овозможувајќи им на режимите да спроведуваат тесни вредности преку целосен надзор и угнетувачка цензура.

  Слабеење, каде луѓето стануваат зависни од вештачката интелигенција“ слично на сценариото прикажано во филмот Wall-E.

  Д-р. Џефри Хинтон, кој издаде претходно предупредување за ризиците од суперинтелигентната вештачка интелигенција, исто така го поддржа повикот од Центарот за безбедност на вештачка интелигенција.

  Исто така потпиша и Џошуа Бенџо, професор по компјутерски науки на Универзитетот во Монтреал.

  Д-р. Хинтон, професорот Бенџо и професорот Јан ЛеКун од NYU често се нарекуваат „кумови на вештачката интелигенција“ за нивната револуционерна работа на теренот – за што тие заеднички ја освоија наградата Туринг за 2018 година, која го признава исклучителниот придонес во компјутерската наука.