Бугарија по барање на Грција ја поплави реката Еврос за да ги спречи мигрантите / ВИДЕО

1288

Бугарските власти по барање на Грција, намерно ја отворија браната Ивајловград за да се поплави реката Еврос на грчко-турската граница.

Со намерното поплавување им се отежнува на илегалните мигранти да ја преминат реката.

Овој чекор покажува дека Грција ги презема сите неопходни мерки за да ги сочува границите на Европа.

Бугарскиот министер за одбрана Красимир Каракачанов ито така изрази незадоволтво од планновите на грчката влада да изградат затворен камп за мигранти во близина на границата меѓу двете земји.

-Објект за илгални мигранти на грчка страна, близу нашата граница, ќе создаде ситуација на зголемени тензии, рече Кракачанов.

Извор