Американскиот економист „Д-р Пропаст“ предупреди:Отсуството на договор ќе ја поткопа довербата во доларот на долг рок

    83

    Почесниот професор на Школата за бизнис Стерн на Универзитетот во Њујорк, Нуриел Рубини, економистот кој ја предвиде финансиската криза во 2008 година и на тој начин го доби прекарот „Д-р Доум“, предупреди дека преговорите за избегнување на неплаќање на американските обврски може да се пролонгираат, што со договорот за отсуство на плафонот на долгот, ги погоди финансиските пазари и ја поткопа довербата во доларот на долг рок.

    – Можеби во последен момент ќе се постигне договор. Или можеби нема да постигнат договор. Ако е така, тогаш пазарот ќе доживее крах, изјави Рубини за „Bloomberg TV“ на маргините на Катарскиот економски форум во Доха.

    Рубини, кој е најпознат по своите предвидувања за претходната економска криза, рече дека геополитичките тензии од Украина до Иран, заедно со влошувањето на односите меѓу САД и Кина, ќе бидат голем предизвик за глобалната економија оваа година.

    Тој смета дека инвеститорите, под влијание на повисоките цени на нафтата и гасот, веројатно ќе ги користат своите пари за инвестиции насочени кон технологијата, бидејќи државните хартии од вредност се преценети.