Аларм за истражувачите: Растенија во цут секаде предизвикуваат радост, но не и кога ќе почнат да се шират на Антарктикот

147

На копно, научниците открија цветни растенија, мов и алги кои се шират како никогаш досега, а на морето, обемот на пловечкиот морски мраз достигна рекордно ниско ниво, пишува sciencealert.com.

Овие драматични промени се совпаднаа со зголемувањето на летните температури. Истражувачите од Универзитетот во Вашингтон (УВ) го забележаа најголемиот топлотен бран што некогаш го погодил Антарктикот во 2022 година.

Во март, температурите во близина на Јужниот пол достигнаа 39 °C над нормалата три дена по ред, достигнувајќи максимум од -10 °C (14 °F).

Ова беше најтоплата температурна аномалија забележана било каде во светот, рече Едвард Бланшард-Вриглсворт, атмосферски научник и прв автор на објавеното дело на тимот за УВ, изјави Каши Пател за Вашингтон пост.

Некои од неговиот тим кои работеа на Антарктикот во тоа време беа очигледно доволно топли за да носат шорцеви, па дури и да одат без маица на сонце.

Ваквите моменти покажуваат дека Антарктикот не е толку имун на климатската криза како што некогаш мислеа некои научници.

За да се разбере колку од неодамнешниот топлотен бран на Антарктикот се припишува на климатските промени, тимот на УВ користеше „пристап на приказната“.

Оваа стратегија за моделирање се потпира на „расплет на настани од минатото, или веродостојни идни настани или патишта“ за да ги репродуцира тековните климатски настани.

„Откривме дека климатските промени во изминатиот век го зголемија топлотниот бран за 2 °C, додека еквивалентниот топлотен бран во 2096 година ќе биде дополнителни 6 °C потопол отколку во 2022 година (8 °C во споредба со 1922 година)“, пишуваат Бланшар -Вриглесворт и колегите.