Вучиќ одлучен да го откупи и да го врати во Србија свршеничкиот прстен на принцезата Милица, цената не е важна

218

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, викендов при обиколката на Националниот музеј, заедно со претседателот на Република Српска, Милорад Додик, како дел од Првиот сесрпски парламент, изјави дека Србија ќе се обиде да го  купи прстенот за кој се верува дека ѝ припаѓал на принцезата Милица.

-Ние се трудиме да вратиме во земјата сè што е на аукции. Постои можност да сме го пронашле свршеничкиот прстен на кнегињата Милица. Ќе се обидеме да го откупиме тоа, да го вратиме во земјата и да го предадеме на Народниот музеј, изјави тој и додаде дека тоа ќе го направи без разлика од неговата цена.

Експертската група на еден од музеите работи на набавка на прстенот пронајден случајно во нива во околината на манастирот „Раваница’, кој е дарување на принцот Лазар, изграден помеѓу 70-тите и 90-тите години на 14 век.

Пронаоѓањето на златниот прстен на принцезата Милица се смета за едно од  највредните откритија во последните години во српската средновековна археологија. Но, денеска е во приватна сопственост, а пронаоѓачот не ни знаел за што се работи, па почнал да се распрашува. На почетокот на годинава прекрасниот златен прстен, покриен со натписи од двете страни, бил донесен на анализа кај д-р Бранислав Цветковиќ, историчар на уметност и музејски советник во музејот во Јагодина и виш научен соработник во Балканолошкиот институт на САНУ.

Д-р Цветковиќ сфатил дека се работи за прстенот на принцезата Милица и прелиминарен извештај или анализа објавил на својот профил на academia.edu  под наслов „Откритие еднаш во животот: Прстенот на принцезата Милица (Прелиминарен извештај).“ Како што истакнува во извештајот, локалните свештеници не можеле да ја дешифрираат содржината на текстовите изгравирани на работ на прстенот, па на неговиот сегашен сопственик му кажале да побара мислење од експерти.

-Веќе на прв поглед беше јасно дека прстенот е исклучителен предмет поради неговиот атрактивен и сложен дизајн. Меѓутоа, анализите на неговите стилски, типолошки, епиграфски, палеографски и иконографски карактеристики доведоа до заклучок дека прстенот не само што е единствен во својот вид, туку, според податоците што ги дава, мора да припаѓа на кралското семејство на доцносредновековна Србија, пишува Цветковиќ во извештајот, пренесува порталот Све о археологији.

Највпечатлива карактеристика на прстенот е механизмот на ротирачка рамка, кој се состои од ромбоидна плоча. На едната страна од ромбоидниот панел со рамка е прикажана врежана седечка фигура на престол, украсена со ниело, што е темна легура на сребро, бакар, олово и сулфур, која се користи за украсување скапи метални предмети. Откриено е дека златниот прстен го нарачал принцот Лазар за принцезата Милица. Од двете страни на обрачот има шест издолжени картуши со кирилични натписи на српската редакција на старословенскиот јазик. Текстот е цитат од Псалм 9:19, кој алудира на спасението на сиромашните и великодушноста на богатите кон сиромашните. Цветковиќ понатаму наведува дека тоа е поврзано со „параболата за праведниот Лазар во пазувите на Аврам. Сето тоа дава основа за вклучување на кнежевската титула (КНЕЗ) на давателот на прстенот“.

На внатрешната страна на прстенот има уште еден изгравиран текст, исполнет со ниело. Овој натпис всушност е изјава на љубов по повод свадба или брачен завет. Епиграфската анализа на текстот укажува дека прстенот потекнува од 14 век.