„НиТколина“ е првата хрватска политичарка генерирана со вештачка интелигенција/ВИДЕО

222

„Можемо!“ ја претстави првата хрватска политичарка генерирана од вештачка интелигенција, а нејзиното име е Нитколина.

Нитколина е создадена за да се бори против лажните вести и информации за време на оваа изборна кампања, објаснија од „Можемо!“.

„Јас сум Нитколина. Носителот на имагинарната дигитална изборна единица „Можемо!“ и прва хрватска политичар со вештачка интелигенција. Постојам и не постојам во исто време. Нешто како лајковите на страниците на ХДЗ. Но, за разлика од тактиката што ја користат нашите политички противници за создавање конфузија и ширење дезинформации во дигиталниот простор, јас секогаш ќе бидам транспарентен и искрен со вас.

Јас сум потсетник на сè што е можно денес користејќи технологија. Во моето дејствување ќе се придржувам до етичкиот кодекс на партијата „Можемо!“, а мојата единствена улога ќе биде да промовирам критичко размислување и да бидам пример дека сè што гледаме и слушаме не нужно е реално и вистинито. Па, излезете на гласање на 17 април. И среќен Велигден!“, стои во пораката на Нитколина во објава на Инстаграм.

„Можеме!“ го претставија својот кодекс на политичка комуникација на социјалните мрежи во предизборната кампања, со кој тие се обврзуваат да не „генерираат лажни вести, ниту да користат фарми за кликови и партиски ботови“, туку ќе се борат против тоа.