“КАПА ДОЛУ“! Хрватите се воодушевени од потегот на Бејби Лазања

468
EPA-EFE/JESSICA GOW

Хрватскиот претставник на Евровизија, Бејби Лазања ги одби 50.000 евра што му ги понуди владата и сака да ги донира на Институтот за детска онкологија и хематологија во болницата „Младен Ќепулиќ“ и Институтот за детска хематологија, онкологија и трансплантација на хематопоетски матични клетки на КБЦ Загреб.

Неговиот потег Хрватите го дочекаа со ентузијазам, но некои му сугерираа дека требало да ги земе парите и сам да ги донира.

“Драг Марко, секоја чест за тебе! Ти навистина си гордост пред се на твоите родители, а потоа на сите нас”, “Познавајќи ги нашите Пленки и сличните на него, најдобро е да ги земеш тие пари и да ги донираш”. „Секоја чест, голем човеку“, „Капа до земја“, „Уште еднаш покажа дека парите не му се на прво место“.

“Ова е лик, човек, човек. “Колку скромност во таков млад човек. Поздрав до родителите кои одгледал такво дете Марко, небото за тебе е граница“, се само дел од многуте коментари.

 

И Горан Роиќ, директор на Клиниката за детски болести Загреб, го коментираше гестот на Марко.

– Оваа вест ја примивме со ентузијазам, навистина не изненади, но кога ќе размислам и ќе видам колку е нормален и одличен Марко во сето ова, од друга страна, можам да си објаснам. Многу ни значи, да мислиме на на оние кои најмногу им се потребни пари во овој случај, можеби има и повеќе такви, отколку малите пациенти на онкологија, но секако дека сме исклучително благодарни – изјави тој за РТЛ.

– Тоа не е мала сума, секоја помош ни е корисна, особено кога се дава на ваков начин, со ваков гест и тие пари ќе ги искористиме за подобрување на условите за лекување и престој на малите онколошки пациенти во одделот. Колегите рекоа дека сакале да го поканат и да го пречекаат Марко да ги посети болницата и одделот.

Бејби Лазања ја одби наградата од 50.000 евра од хрватската Влада: „Донирајте ги парите во мое име“!