Разводот на родителите се прекршува врз децата, но страдаат и бабите...

На 11 проценти од децата им се прекршени правата преку бракоразводни постапки. Може да се забележи дека најмногу се прекршува правото на детето по...

Се менува подземната инсталација за осветлување на Дексион

Општина Ѓорче Петров започна со замена на дотраената подземна нисконапонска инсталација за улично осветлување во населба Дексион. - Трајно го решаваме проблемот со осветлувањето на...

Нов асфалт и столпчиња на патеката на улица „11 Октомври“

Целосно е реконструирана пешачко-велосипедската патека на дел од улицата „11 Октомври“ на потегот пред поранешен Тутунски комбинат. - Од патеката во должина од 100 метри...

Скопјани со своите миленици го окупираа врвот на Водно

Сончевите и топли зимски викенди се одлична можност за прошетка и релаксација на Водно. Врвот на Водно денеска е преполн со посетители, а жичницата...

Од идниот викенд продавачи во парк само со дозвола 

Град Скопје од следниот викенд воведува ред за локациите и површината на која ќе може да работат мобилните продавачи, по реакциите на посетители дека...

За една недела отстранети 218 непрописно паркирани возила од јавните површини...

Во текот на изминатата недела подигнати се 218 возила од јавните површини со специјалните возила пајак, соопшти Град Скопје. Од вкупниот број непрописно паркирани и...

Посебен сообраќаен режим во Скопје поради Задушница

Поради верскиот празник Задушница денеска во периодот од 6:00 до 16:00 часот на гробиштата во Бутел, Камник и Ѓорче Петров, каде што се очекува...

Инвеститор од Албанија од Кванташки ќе ни прави современ европски пазар

За да се реализира инвестицијата од 20 милиони евра, прво треба да се донесе деталниот урбанистички план во кој е вцртано Кванташкиот пазар во...

Засилени инспекциски контроли за непрописно паркирање на Водно

Градските инспектори и овој викенд ќе продолжат да вршат засилени контроли во однос на непрописното паркирање на јавни површини на Водно, со цел да...

Цементарница УСЈЕ Неделен преглед од средно-дневните мерења

Цементарница УСЈЕ редовно објавува неделен преглед на средно-дневните мерења на емисиите од главните емисиони точки на Цементарницата. Во прилог е прегледот на емисии од последниве...

 Настава без мобилни телефони во ООУ „Александар Македонски“’

По примерот на општината Ѓорче Петров и во некои од училиштата во Аеродром се воведува забрана на употреба на мобилни телефони за време на...

Во Општина Карпош се санираат ударни дупки

Општина Карпош информира дека денеска се реконструирани повеќе ударни дупки долж улицата „Козле“ 10. Со санацијата се опфатени 300 квадратни метри. – Службите и механизацијата...

Ќе се набават три вида садници во вредност над 21 милион...

Град Скопје ќе набави три вида на садници. Станува збор за дрворедно декоративни садници, садници со топијарни форми, како и зимзелени садници. За таа цел...

Ученици ќе изработуваат информативни сајтови и ќе учат новинарство

Советниците од Општина Карпош на последната седница ги изгласаа сите предлог – Одлуки со кои се одобруваат финансиски средства за проекти од областа на...

Нашата Флопи е една од 1.669 останати „ротшилд“ жирафи

Флопи во Скопската зоолошка градина е од видот „ротшилд“ жирафи кои се едни од најзагрозените животни на планетата. Како што информираат од Зоолошката, единствени места...

Нова атмосферска и фекална канализација на улица „Петричка“

Со поддршка од Министерството за транспорт и врски, во Маџир Маало интензивно се работи на поставување на нова атмосферска и фекална канализација и се...

Нови рефлектирачки столпчиња на булевар „Кочо Рацин“

Поставени се нови рефлектирачки заштитни столпчиња за оградување на вело патеките на булевар „Кочо Рацин“. Од Градот информираат дек овие рефлектирачки столчиња овозможуваат подобра видливост...

Ќе се формираат три пензионерски клубови

На територијата на Општина Ѓорче Петров ќе се формираат три пензионерски клубови. Градоначалникот на Општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски за таа цел е потпишан...

Атанасовски подари прочистувач за воздух на ОУ „Киро Глигоров“ 

Претседателот на Управниот одбор на јавното претпријатие „Паркинзи на Општина Центар“, Дарко Атанасовски се откажа од својот неколкумесечен надомест и го пренамени во донација. Тој им...

Нови 27 корпи за отпадоци поставени на неколку локации во Центар

Поставени се нови 27 корпи за отпадоци на повеќе локации низ територијата на Општина Центар. Како што велат оттаму, во изминатиов период, во соработка со...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО