Германија не сака да го исклучи контроверзниот кинески добавувач на мрежна опрема, Huawei, од мобилната мрежа 5G, но планира строги контроли. Ова е предвидено во соодветниот нацрт-закон од федералната влада што е достапен во весникот „Ханделсблат“.

Одлуката ќе има далекусежни последици за проширувањето на мрежата, бидејќи Huawei е веќе централен снабдувач на опрема за сите три мрежни оператори во Германија: Дојче Телеком, Водафон и Телефоника.

Конкретно, 5G мобилните комуникации имаат за цел да го промовираат вмрежувањето на индустријата. Затоа, стравот од шпионажа и саботажа е особено голем. Покрај европските компании Ериксон и Нокиа, кинеската компанија Huawei е една од најважните снабдувачи на мрежна опрема за 5G.

Сепак, американските и германските безбедносни власти го идентификуваа Huawei како безбедносен ризик. Компанијата не се согласува и Huawei не сакаше да коментира на тема нацрт-законот.

Нацрт-законот за „Втор закон за зголемување на безбедноста на системите за информатичка технологија“, наречен IT-Sic 2.0 во Берлинскиот жаргон, предвидува производителите на опрема како Huawei да издадат гаранција во која ќе уверат дека нивната технологија нема можност за позадински пристап од страна на сајбер напаѓачи.

Покрај технички тест, треба да има и политичка забрана. Ова треба да им даде на вклучените министерства можност да ја ограничат употребата на мрежна технологија од политичка перспектива. Планот е во насока на спречување можноста за позадински далекусежни интервенции од страна на кинеската влада во компаниите во земјата.

Мрежните оператори во Германија сега се соочуваат со проблем. Не сакајќи повеќе да чекаат за политичката одлука во Берлин тие веќе ги проширија своите 5G мрежи со опрема Huawei. Во повеќето случаи, тие ги надградија своите постојни мрежи 4G со 5G. Дури и за 4G, процентот на компоненти на Huawei во безжичните мрежи е многу висок: околу 65 проценти во Телеком, 55 проценти во Водафон и 50 проценти во Телефоника.

Демонтирањето на опрема од одреден снабдувач е сложено и скапо. Портпаролот на Дојче Телеком изјави: „Во моментов детално го проценуваме обемниот нацрт закон и нема да коментираме за тоа однапред“. Водафон вели: „Нацрт законот е многу обемен, ќе го разгледаме внимателно и ќе го искористиме периодот на консултации за да формулираме какви било проблеми – спроведувањето во секој случај ќе ни претставува голем предизвик.

Портпаролот на Телефоника рече: „Важно е предвидената сертификација брзо да создаде правна сигурност за употребата на одредени компоненти“. Тој побара федералната влада да дозволи доволно време за демонтирање доколку се исклучи давател на услуги. Спротивно на тоа, неколку политичари во Берлин ги критикуваа мрежните оператори за потегот што веќе ја започнале експанзијата на 5G без да почекаат одлука за тоа како да постапуваат со Huawei.

„Ханделсблат“ дознава од корпоративните кругови дека операторите првично ќе продолжат да се потпираат на кинеската компанија за проширување на мрежата. Трошоците би биле превисоки за да се префрлат сега – германските мрежни оператори не се зависни од ниту една компанија како од Huawei. Сепак, компаниите најверојатно ќе преземат голем ризик.

Бидејќи ако владата го искористи своето право на вето и стапи на сила условот за забрана, мрежните оператори ќе мора да се справат со значителни тешкотии и трошоци. Канцеларијата и Федералното Министерство за економија долго време се спротивставуваа на создавањето предуслови за исклучување на давателот од политички причини – од страв од реакцијата на Кинезите. Со оваа позиција, тие не можеа да се спротивстават на СПД (Социјалдемократска партија на Германија) и делови од ХДУ (Христијанско-демократска унија).

За американската влада, планираната одлука во Германија не е доволна. „Не може да има доверба кога добавувачите на телекомуникациска опрема се предмет на авторитарна влада како Народна Република Кина, каде што нема независно судство или владеење на правото“, изјави за „Ханделсблат“  портпарол на американската амбасада во Берлин. Заштитата на телекомуникациската мрежа мора да биде најголем приоритет. Во спротивно владините агенции, компании и граѓани би биле загрозени.

Добро поврзаниот телекомуникациски консултант Џон Странд дури и ја оцени планираната одлука во Германија како успех за Huawei. Компанијата сега има подобар пристап до пазарот во Германија од многу германски компании во Кина, рече Странд. За разлика од другите земји, во Германија нема мрежен оператор кој не се потпира на Huawei како снабдувач.

Ова значи дека компаниите во Германија немаат друг избор освен да се потпрат на давател на услуги без кинеска опрема во нивната телекомуникациска мрежа, предупреди Странд. „Да бев извршен директор на германска компанија, ќе бев загрижен за безбедноста на моите податоци“, рече Странд.

Мартин Шалбрух, експерт за ИТ безбедност на универзитетот ЕУМТ (Европски Универзитет за Менаџмент и Технологија), го критикуваше фактот дека нацрт-законот не го разјаснува основното прашање за справување со Huawei. Дури и ако Huawei го положи техничкиот тест, некое министерство подоцна може да изрази политичка резерва. Конечната пресуда сѐ уште чека. „Неизвесноста опстојува, користењето на Huawei ќе стане потешко, давателите на услуги сè повеќе ќе се оддалечуваат од Huawei“, рече Шалбрух, сумирајќи го нацртот.

Кинескиот дописник за пратеничката група на СПД во Бундестагот, Метин Хакверди, е „среќен што Канцеларијата и Министерството за економија конечно направија чекор по повеќемесечен отпор“. Тој најави: „Секако дека многу внимателно ќе ја разгледаме постапката за утврдување на политичката сигурност во парламентарниот законодавен процес“.

САД, Австралија и неколку европски земји, вклучително и Франција и Велика Британија, исто така, го исклучија Huawei од проширувањето на нивните мрежи. Неодамна, Шведска исто така одлучи да го забрани Huawei, одлуката сега е во надлежност на шведското судство.