РОПСТВО НА 21 ВЕК: Латиноамериканки кои доаѓаат во ЕУ да бараат работа се регрутираат за сексуални робинки

251
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Жени со латиноамериканско потекло, особено од Парагвај и Колумбија, се регрутираат на социјалните мрежи со понуди за работа во Европа, а потоа се принудени да се проституираат во станови 24 часа на ден во ропство на 21 век, објави шпанската полиција на Меѓународниот ден за укинување на ропството.

Меѓународниот ден за укинување на ропството се слави на 2 декември како потсетување на 1949 година кога Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Конвенцијата за сузбивање на трговијата со луѓе и експлоатација на луѓе. „Постои алармантно зголемување на сексуалната експлоатација на жените не само во Шпанија, туку и во остатокот од Европската унија, каде што луѓето се тргувани и експлоатирани на различни работни места“, рече полицискиот поручник Елена Колас, од Одделот за трговија со луѓе на Шпанската цивилна гарда, за новинската агенција ЕФЕ.

Годинава шпанската полиција го зголеми бројот на акции за 42 отсто во однос на 2022 година. Од вкупниот број на жртви минатата година, 82 отсто биле жени. Од тој број, 37 отсто или четири од десет се од Парагвај, а потоа следат жените од Колумбија и Шпанија со по 18 отсто, како и Перу, Мали и Венецуела, пренесува Индекс.хр.

Цивилната гарда е изненадена од толку голем дел од жртвите од Парагвај во Шпанија бидејќи таа јужноамериканска земја има само 6,1 милиони жители. Потполковник Колас вели дека добро соработува со парагвајскиот конзулат, кој помага да се идентификуваат и заштитат жртвите.

„Ова е важно затоа што тогаш жртвите одлучуваат почесто да пријавуваат вакви случаи“, објаснува тој. Цивилната гарда открива дека дури половина од сторителите се исто така жени, често поранешни жртви на експлоатација, а од вкупниот број жени и мажи експлоататори, 41 отсто се Шпанци, а 18 отсто Бразилци, Аргентинци и Колумбијци. Се зголемува бројот на Мароканци кои се занимаваат со овој криминал.

Голем број жени од Латинска Америка пристигнаа во Шпанија по пандемијата на коронавирус бидејќи е на пат кон побогатите европски земји Франција, Германија и Холандија. Овие жени речиси секогаш влегуваат во ЕУ преку шпанските аеродроми, а со оглед на тоа што зборуваат шпански, комуницираат без проблеми.

Тие сега се главни жртви, додека претходно беа жени од Нигерија, Романија и Бугарија, рече поручникот. Сексуалната експлоатација на жените од африканската земја Нигерија доживеа експанзија во 2017 и 2018 година, кога беа мачени по неколку месеци пешачење кон Европа и илегален влез и беа подложни на волјата на киднаперите кои им се закануваа со застрашувачки вуду ритуали доколку не се согласат да станат проститутки.

Дел од верските власти на таа земја рекоа дека никој не смее да биде подложен на таква практика, па тоа можеби влијаело на намалување на евидентираните случаи на проституција, додека кај Романките и Бугарките нешто подобрата економска состојба во нивната земјите можеби биле поволни.

Полицијата забележала промена и во начинот на привлекување жртви. Појавата на социјалните мрежи го намалила заминувањето на трговците со луѓе во нивните земји на потекло. Тие сега нудат работа во Европа за келнерки, козметичарки, негувателки преку рекламни веб-страници или главно преку социјални мрежи.

Агентите на Цивилната гарда специјализирани за борба против овој вид криминал, вели Колас, посетуваат обуки на кои учат како да препознаат трговија со луѓе преку отворени интернет извори.

Индикаторите „излегуваат“ од самите огласи, како оние кои бараат ранливи луѓе на кои им требаат пари, преку оние кои нудат работа да работат и живеат на исто место, до оние кои ветуваат флексибилен распоред или оние кои јасно даваат до знаење дека не е потребно говорење шпански.

Се менува и местото каде што се експлоатираат. Полициската контрола на ноќните клубови ги принуди шверцерите да ги префрлат жртвите во преполните станови, каде што остануваат затворени 24 часа на ден и под постојан надзор. Криминалците ги контролираат дури и со далечински уреди.

За разлика од ноќните клубови, полицајците не можат да влегуваат во становите со иста леснотија бидејќи генерално им треба судски налог. Овој заеднички европски проблем се дискутира на меѓународни конференции со цел да се најде решение.

Елена Колас гледа на сексуалната експлоатација како начин на претворање на жените во робови, објективизација и ставање на „на исто ниво како робови“. „За трговците со луѓе тоа е неисцрпен извор на пари. Тие можат да ги продадат многу пати“, вели поручникот. Ги повикува жените да пријават сексуална експлоатација и да се идентификуваат како жртви на трговија со луѓе.

„Тие често се принудени да консумираат дрога или да ја продаваат, па се плашат дека полицијата ќе ги депортира и ќе ги обвини за трговија со дрога“, вели Колас. „Но, тоа не е точно. Полицијата ќе ги гледа како жртви и ќе ги заштити“, додава таа.