Чкрипите со забите:Препознајте ги навреме знаците на бруксизам кај себе и реагирајте

346

Истражување од 2020 година открило поврзаност помеѓу стресот и чкртањето на забите, односно бруксизмот, па утврдиле дека овој проблем најчесто го доживуваат луѓето кои се под голем стрес.

Не можеме навистина да знаеме што правиме во сон, ниту пак можеме да го контролираме своето тело, затоа многумина од нас не ни знаат што се случува кога сме во длабок сон.

Некои луѓе чкртаат со заби во сон, а тоа може да доведе до одредени здравствени последици.

Стоматологот д-р Флорета Кафи-Тери откри шест знаци на кои треба да внимавате ако мислите дека ги крцкате забите навечер, заедно со неколку совети како да го поправите тоа, пишува Huffpost.

Главоболка

Ако со часови спиете крцкајќи ги забите, голема е веројатноста да имате главоболка како последица на тој притисок во устата и вилицата, објаснил докторот.

Тие утрински главоболки се всушност начин на вашето тело да се ослободи од екстремниот притисок во текот на ноќта, а болката обично се јавува околу слепоочниците и назад кон ушите.

Болка во вилицата

Може да се разбудите со болки во мускулите околу устата или да забележите замор во мускулите на вилицата. Оваа болка може да трае од неколку минути до неколку часа, но веројатно ќе биде најлоша кога ќе се разбудите.

Болката во вилицата не е нешто со кое треба да се разбудите, па ако ја забележите оваа сензација, посетете го вашиот стоматолог.

Забоболки

Можеби изгледа очигледно, но ако забите ве болат наутро, можеби имате проблем со бруксизам.

Стоматолог тврди дека забележала дека забоболките често се знак за крцкање на забите во текот на ноќта, па се сосема доволна причина за посета на стоматолог. Меѓутоа, забоболката не мора секогаш да се појавува наутро, понекогаш се јавува и во текот на денот.

Абење на забите

Според доктороката, чкртањето на забите може да предизвика трошење на забите, што со текот на времето може да доведе до уништување на самата структура на забот, како и на коската која го потпира забот во коската на вилицата.

Ако ги погледнете забите и забележите дека круната на забот ви се троши, многу е можно да ги крцкате забите во сон. Исто така, забите можат да се движат поради притисокот што се јавува кога мелете.

Чувствителност на топло и ладно

Стоматологот вели дека чувствителноста на топла и ладна храна и пијалок е честа појава доколку ги смачкате забите навечер. Исто така, можно е да има фини линии како пукнатини на самата забна глеѓ, што укажува на оштетување на глеѓта, која е најтенкиот заштитен слој на забите. Затоа, нервот на забот е повеќе изложен на разни сензации.

Ако студената вода има пристап до нервот преку ситни пукнатини, тоа сигурно ќе го почувствувате веднаш штом ќе ја испиете првата голтка.

Дневна поспаност

Некој кој постојано ги крцка забите можеби не е свесен за тоа, но веројатно се буди на секои неколку часа во текот на ноќта.

Тоа може да биде предизвикано од непријатност или болка или едноставно од фактот дека постојано ја движите вилицата, што го попречува сонот, па се будите уморни.

Националниот институт за здравје спроведе студија во 2020 година која ја откри врската помеѓу стресот и бруксизмот и откри дека 95 отсто од луѓето кои се под голем стрес покажуваат знаци на бруксизам. Ако се сомневате или знаете дека ги мелете забите навечер, важно е што поскоро да посетите стоматолог.

„Стоматологот може да ги испита и процени знаците и симптомите за да отфрли било кој друг проблем како што е инфекција на забите. Тој исто така ќе може да препорача третман кој е најдобар за вас. Најчесто тоа се штитници за уста, познати како сплинтови, како и начини за ослободување од стресот“, објасни докторката.