Форбс: Русија досега истрела врз Украина проектили вредни 7,5 милијарди долари

38

Руските сили испукале 1.300 проектили врз Украина, и тоа неа ја чини најмалку 7,5 милијарди долари, објави магазинот Форбс.

Москва истрела 235 ракети „Калибар“ кон Украина. Тешко е да се пресмета точниот број на други видови ракети лансирани во Украина, но според Министерството за одбрана на 24 март, нивниот сооднос е следниов: 62 отсто од проектилите се „Искандер“, 30 отсто се проектили од класа X, а 8 отсто се „Точка-U“.

Цената на ракетите може значително да варира. Точка-У, според веб-страницата Military Russia, вреди 300.000 американски долари, а Калибар е 6,5 милиони долари според договорот за извоз со Индија од 2006 година. Ракетите X-101 се помодерни и пософистицирани од Калибар, поради што, според експерти, тие се многу поскапи.

Така, според сите проценки, вкупната вредност на проектилите истрелани против Украина достигнува 7,5 милијарди долари. Оваа сума надминува 82 од 85-те годишни локални буџети на руските региони – сите освен Москва, Московскиот регион и Санкт Петербург.