Специјална проекција на „Медена земја” во Љубљана

253

На 25 јануари, на специјална проекција во словенечката Кинотека, првпат во Љубљана ќе се одржи проекција на „Медена земја”.

Филмот, кој е наш двоен кандидат за „Оскар”, ќе биде прикажан само еднаш и тоа како дел од фестивалот „балКам”. На проекцијата ќе биде присутен и дел од тимот кој работеше на филмот. Веста дека документарен филм првпат во историјата на Оскарите има двојна номинација не остана незабележано во словенечките медиуми, кои пишуваа за големиот успех.

Во промоцијата на „Медена земја” се приклучи и Македонската амбасада во Словенија, која откупи дел од местата во Кинотеката за да бидат поканети и филмот да го видат другите амбасадори во Љубљана, но и дел од словенечкиот политички врв.