САД воведоа санкции против два израелски ентитети

173

Американското Министерство за финансии воведе санкции за два субјекти за кои вели дека помогнале да се соберат десетици илјади долари за двајца санкционирани доселеници на окупираниот Западен Брег.

„Ваквите акции на овие организации ги поткопуваат мирот, безбедноста и стабилноста на Западниот Брег. Ќе продолжиме да ги користиме нашите алатки за да ги изведеме виновниците пред лицето на правдата“, рече заменик-министерот за финансии Воли Адејемо во изјавата.

Министерството за финансии соопшти дека Фондот на Маунт Хеброн започнал онлајн кампања за собирање средства за доселеникот Јинон Леви, откако на 1 февруари тој беше санкциониран за водење на група насилни доселеници кои ги нападнаа палестинските и бедуинските цивили. Кампањата собра 140.000 долари.

Друг ентитет, Шлом Асираич, собра 31.000 долари на веб-страница за групно финансирање за Дејвид Чаи Часдаи, за кој САД велат дека го иницирал и го предводел бунтот во Хувара што резултираше со смрт на палестински цивил.

САД, исто така, го санкционираа Бен-Зион Гопштајн, основачот и водачот на десничарската група Лехава, која „се вклучи во насилство, вклучително и напади врз палестински цивили“.