Како одговор на припојувањето на 4 украински области: САД воведоа нови санкции за Русија

254
Соединетите американски држави воведоа санкции за повеќе од 1000 фирми и поединци поврзани со руската инвазија на Украина, вклучувајќи го гувернерот на Централна банка на Русија.
Новите санкции, кои ги воведе Министерството за финансии на САД, стапија на сила откако претседателот на Русија ги потпиша документите за припојување на окупираните делови Луганск, Доњецк, Херсон и Запорошките области.
Министерството за финансии на САД на санкции санкционираше стотици членови на рускиот парламент, главни луѓе од финансиската и воената инфраструктура и нивните добавувачи.
Американскиот сојузен отсек за трговија стави на својата листа уште 57 руски компании, а Стејт департментот додаде повеќе од 900 луѓе на својата листа на поединци на кои им се забранува издавање американски визи.
„Нема да стоиме и да гледаме како Путин со измама се обидува да анектира делови од Украина“, изјави денес државната секретарка за финансии на САД Џенет Јелен.