Протест на британските плажи поради загаденоста на водата

34

Илјадници луѓе ширум Велика Британија се собраа денеска на плажите, реките и езерата за да побараат промена на нивото на загаденост на водите во земјата.

Демонстрантите се собраа на местата за капење од Западниот Пјер во Брајтон до плажата Гилингвасе во Фалмут по извештаите дека милиони литри отпадна вода биле испумпани во Виндермер во областа Лејк за повеќе од 10 часа во февруари.

Ситуацијата од страна на опозициските политичари беше окарактеризирана како „скандалозна“, додека Лондон рече дека ситуацијата е „целосно неприфатлива“ и дека Агенцијата за животна средина има овластување да покрене кривично гонење.

Пумпувањето се случило во пумпната станица на компанијата во Бонс-он-Виндермер, Камбрија, ноќта на 28 февруари, пишува Индепендент.

Пумпите за итни случаи испуштија повеќе од 10 милиони литри сурова отпадна вода во местото на светското наследство на УНЕСКО, откако главните пумпи беа нагло прекинати поради дефект на телекомуникациите.