Протести во Минхен против НАТО

30

Повеќе илјади луѓе протестираа денеска попладне во Минхен, каде се одржува Минхенската конференција за безбедност на која учествуваат лидерите на повеќе земји од светот, против НАТО и заложувајќи се за мир.

Левичарските организации повикаа во центарот на Минхен, по повод одржувањето на конференцијата на која учествуваат и претставници на големите сили, на собир посветен на мирот.

Учесниците во протестот побараа спротивставување на политиката на мешање во внатрешните работи на други земји, воените интервенции на САД, почитување на меѓународното право во светот, како и за излез на Германија од НАТО.

Меѓу демонстрантите се наоѓале и организации на Курдите, кои бараат ослободување на својот лидер Абдула Очалан.