Првиот филм за Опенхајмер е снимен половина век пред Нолан и тоа – во Белград/ВИДЕО

358

Повеќе од половина век пред Кристофер Нолан, Белградската телевизија сними филм за Опенхајмер „Случајот Опенхајмер“.

Критичарите веќе го класифицираат филмот за креаторот на атомската бомба како едно од најголемите филмски остварувања оваа година, но малкумина знаат дека животот на познатиот физичар Роберт Опенхајмер и неговото судење по Втората светска војна биле тема на ТВ драма снимена за Белградската телевизија во 1970 г.

Режијата е на Арсеније Јовановиќ по сценарио на германскиот писател Хајнар Кифарт.

За време на Втората светска војна, американски физичар го предводеше истражувачкиот тим за развој на атомска бомба. Од таа позиција е сменет во 1953 година поради несогласувања со Американската атомска комисија во врска со развојот на хидрогенската бомба, а несогласувањата настанале кога сфатил дека бомбата не е направена за да се стави крај на војната, туку да се започнат некои нови конфликти.

Истрагата што беше спроведена против него за време на неславното време на антикомунистичка хистерија и „ловот на вештерки“ во времето на сенаторот Мекарти го поврза со многу луѓе кои беа дел од Комунистичката партија, иако тој самиот никогаш не бил член, туку само симпатизер на комунистичката идеја.

Меѓутоа, преку таа истрага на површина испливаа големи морални и психолошки дилеми со кои се соочија научниците од таа ера. Приказната околу истрагата е поставена како суштински дел од филмот на Нолан, со многу статисти за животот и потеклото на Опенхајмер.

Филмот на Јовановиќ за Опенхајмер е сместен само во судницата каде ликовите раскажуваат што им се случило во процесот на создавање на атомската бомба во Лос Аламос, како и ситуацијата по Втората светска војна.

Роберт Опенхајмер го игра Бранко Плеша, кој на драматичен начин ги претстави сите морални дилеми што ги имаше физичарот, а покрај него во филмот глумеа и Петар Баниќевиќ, Предраг Тасовац, Стојан Дечермиќ, Марко Тодоровиќ и Раде Марковиќ, пишува Индекс.