Постојано се чувствувате изморени, а не знаете зошто: лекар ја откри сложеноста на проблемот

284

Заморот е проблем со кој се соочуваат многу луѓе, а во зимските месеци сме почувствителни и потромни од вообичаено.

За жал, ова може да се припише на голем број проблеми, од хронични болести до рутини за спиење и јадење, што го отежнува дијагностицирањето на основната причина.

Сепак, д-р Ерик Берг на својот канал на YouTube откри дека во повеќето случаи причината за замор е многу посложена.

„Бев уморен добар дел од мојот живот и успеав да го надминам тоа. Се сеќавам дека возев со жена ми во доцните дваесетти, целосно исцрпен, обидувајќи се да најдам продавница за здрава храна каде што можам да купам витамини за да ми дадат повеќе енергија. Никогаш не работеа“, објасни тој.

„Сè започнува со митохондриите. Тие се како енергетска фабрика, длабоко во нашите клетки. Ако сте уморни, митохондриите се коренот на проблемот. За правилно снабдување со митохондриите, треба да ја јадете вистинската храна“, додаде тој.

Д-р Берг истакнува дека е тешко да не се чувствувате уморни ако нашето дневно мени главно се состои од преработена храна.

„Таквата храна нема никакви енергетски или нутритивни фактори кои ни се потребни“, посочи тој.

Според Harvard Health, храната која содржи масни киселини и протеини, како што се пилешко, мисирка, лосос, туна и ореви, може да помогне во производството на енергија. Што се однесува до важните витамини и минерали, д-р Берг ги издвои витамините од групата Б, магнезиум, манган, селен, витамин Ц и коензим К10.