По една година на листата на чекање: Наместо најбараниот ресторан во Њујорк, „послужени“ со измама на векот/ВИДЕО

298

Ова е многу отрезнувачка приказна за тоа колку лесно можеме да паднеме на информации од Интернет и колку работи земаме здраво за готово.

Девојката од видеото прво вели дека успеала да резервира вечера во ресторан во Њујорк во кој е невозможно да се влезе бидејќи е резервиран една година однапред и има одлични критики. Тоа е стек-куќата на Мерхан на Upper East Side.

„И зошто е толку тешко да се влезе таму? Можеби затоа што не постои. Излегува дека група млади момчиња на шега ја именувале куќата во која живеат во бифтек-куќата на Мерхан по нивниот пријател Мерхан, а нивните пријатели на интернет ставиле одлични препораки со тоа име. Таа шега отиде дотаму што решија да направат ресторан за една вечер. На листата на чекање се пријавиле дури 900 њујорчани, а минатата недела 140 од нив добиле повик дека имаат бесплатна маса. Повеќето од нив чекаат повеќе од една година“.

Но, тие не знаеле дека нивниот оброк ќе го послужат млади луѓе во дваесеттите години на кои тоа воопшто не им е работа. Изнајмиле простор за тој настан и го украсиле така што сè изгледа реално – на ѕидот имало слики од Кенеди како јаде, лажни стари менија, биста на „славниот Мерхан“, пренесува nova.rs