Популарен моден ланец затвора дополнителни продавници во Германија

80

Ирската мултинационална продавница за облека и домашни производи Примарк веќе подолго време се бори со финансиски загуби во Германија.

Шефот на Примарк за Германија, Кристијан Вигерс Велим објаснува: „Наскоро ќе ги објавиме бројките за Германија за нашата финансиска 2021/22 година. Однапред можам да ви кажам дека загубата е околу 50 милиони евра. Веќе имаше загуби претходната година“.

За да се репозиционира, Примарк планира реструктуирање, пренесува магазинот Феникс.

Поради ова, филијалата во Гелзенкирхен веќе е затворена. Локациите во Крефелд и Кајзерслаутерн ќе се затворат следната година, по истекот на закупот, според моменталната состојба. Така, компанијата би имала уште 27 продавници во Германија.

И покрај овие актуелни проблеми, Примарк исто така гледа потенцијал за отворање нови локации во Германија.

„Германија има 84 милиони жители и имаме многу атрактивна понуда. Некои од нашите клиенти сè уште треба да патуваат далеку за да купуваат со нас. И постојано добиваме барања од клиенти преку социјалните мрежи кои бараат од нас да отвориме продавници во нивна близина“, нагласува Вигерс Велим.