Ослободени се малолетниците кои малтретираа врсничка во Сплит

1268
Три малолетни девојчиња и едно малолетно лице кои се поврзани со видеото објавено на социјалните мрежи на 30 март, а на кое се гледа како психички и физички малтретираат малолетничка, се ослободени по завршувањето на кривичната истрага на полицијата.

Сплитско-далматинската полиција соопшти дека со кривичната истрага е утврдено дека четворица малолетници извршиле повеќе кривични дела на сметка на едно малолетно лице, од насилничко однесување, закани и изнуда, обиди за нанесување тешки телесни повреди, до повреда на приватноста на детето и повреда на правата на детето.

„Во текот на кривичната истрага, утврдено е основано сомнение за сторени кривични дела во март 2024 година на штета на уште едно повредено малолетно лице, а кривичната истрага е завршена против две малолетни лица, од кои едното сторител во горенаведеното. споменат настан“, изјави Јерко Куревија од полицијата во Сплит. 

Тој додаде дека се сомничи дека „на малолетно лице е извршено кривично дело насилничко однесување и закани, додека друго лице на возраст на дете сторило дело на повреда на приватноста на детето, а имајќи ја предвид нејзината возраст, надлежните наведуваат треба да се достави посебен извештај до обвинителството.

Полицијата им се заблагодари на граѓаните кои не ги споделија и објавија снимките на социјалните мрежи и апликациите за споделување содржини, туку, за заштита на жртвите, доставија пријави и снимки до полицијата.

„Само во последните три дена, преку онлајн апликацијата „Црвено копче“ пристигнати се повеќе од 1.100 пријави од граѓани. Во сузбивањето на насилството меѓу и врз младите, полицијата, како и во овој случај, брзо ќе преземе мерки за заштита на жртвите и спречи натамошно насилничко однесување со гонење на сторителот“, соопшти полицијата.

Врсничко насилство во Сплит: Тинејџерки малтретирале врсничка и го снимиле злоупотебувањето, вечерва се уапсени