Веќе пет години, на првиот ден од октомври се одбележува Интернационалниот ден на кафето. Меѓународната организација на кафето го прогласи 1.октомври за празник на сите љубители и производители на кафето во светот, а настанот беше прв пат обележан во 2015 година во Милано.

Повеќето светски произведувачи на кафе го користат овој ден за промовирање на своите производи и за бесплатно делење кафе на гостите во кафулињата и на штандовите.

Тајната на неодоливоста на овој пијалак е едноставна, за некои ирационална. Впрочем, многумина не би можеле да замислат ден без кафе: со него се почнува денот, со него се водат многу значајни, ама и сосема обични разговори, а притоа е и еден од најевтините пијалоци со кои можете да се почестите себеси и другите. Се консумира насекаде низ светот, и поради тоа, се смета за најпопуларен пијалак на планетата по водата.

Според податоците на светската здравствена организација, во светот се пијат околу 1.5 милијарди шолјички кафе дневно.

Овој напиток се приготвува со варење на пржени семки од растението кафе, вообичаено во вода или во млеко. Растението од кое се добива потекнува од Етиопија, односно од областа Кафа, од каде што и го добило називот. Денес се одгледува претежно во Бразил, држава која на многумина им е прва асоцијација за овој напиток.

View this post on Instagram

يصادف اليوم، #اليوم_العالمي_للقهوة وهي مناسبة للإحتفال بمشروب القهوة في جميع أنحاء العالم. وتأتي القهوة كثالث أشهر مشروب بعد الحليب والشاي، وتتمركز شعبيتها الكبيرة في أوروبا. ويشرب مستهلكو القهوة حول العالم أكثر من 500 مليار كوب قهوة، كما توفّر مزارع البن فرص عمل لنحو 25 مليون شخص. ومن أشهر أنواعها: – #الإسبرسو – #كابتشينو – #القهوة العربية – القهوة التركية – الموكا ☕ وأنتم كيف تفضّلون قهوتكم؟ #قهوة #القهوة #يوم_القهوة_العالمي #internationalcoffeeday #coffee #coffeelover #coffeeday #coffeelove #LifeStyle #AnnaharLifeStyle #Annahar #AnnaharMediaCorp #AnnaharNewspaper @annaharnews

A post shared by Annahar Lifestyle (@annaharlifestyle) on