Мажите кои се борат со еректилната дисфункција знаат каква болка е тоа. Некои луѓе подобро прибегнуваат кон лекови, вклучувајќи ја и вијаграта, со цел да уживаат во интимните односи во потполност. Сепак, постои многу поздраво и подобро решение. Според новото истражување објавено во Журналот за сексуална медицина, има уште нешто што треба да го пробате ако имате проблеми со ејакулацијата.

Ва оваа студија, истражувачите сакаа да знаат дали аеробното вежбање ќе ја подобри еректилната дисфункција, имајќи предвид дека состојбата често е поврзана со проблеми со срцето, воспаление и стеснети артерии. Аеробното вежбање може да помогне со сите три работи, па истражувачите мислеа дека исто така може да има корисен ефект врз еректилната дисфункција.

За да откријат, тие собрале податоци за проблеми со ерекцијата од 11 различни студии, гледајќи кои форми на третман делуваат – дали вијагра или вежбање. Се разбира, аеробните вежби беа речиси исто толку ефикасни како и лековите на рецепт. Исто така, тој е потполно бесплатен и достапен за секого. Испитаниците кои биле подложени на истражување правеле 30 до 60 минути аеробни вежби – одење, возење велосипед, трчање, пливање – три до пет пати неделно.

„Без разлика дали прво ќе започнете рутина на трчање, пешачење или пливање, придобивките од аеробните вежби се неспоредливи. Не само што се одлични за здравјето на срцето и целокупното здравје, туку можат да го подобрат и вашиот интимен живот“, истакнуваат истражувачите.