По врнежливо лето и топла есен, ќе дојде студена зима со многу врнежи, па првиот снег може да се очекува во декември, велат метеоролозите. Во следните денови, сепак ќе уживаме во вистинско лето, но октомври наскоро ни подготвува изненадување.

Српскиот метеоролог Иван Ристиќ даде сезонска прогноза и откри какво време не очекува до крајот на годината.

– На почетокот на октомври поголемиот дел од Европа ќе биде под влијание на исландскиот циклон и африканскиот антициклон наречен „Аполо“ кој носи реални летни температури во западна и југозападна Европа, па така во Шпанија максималната ќе биде околу 35 степени – вели Ристиќ и додава:

– Кон крајот на првата недела од октомври, поларниот вител пристигнува во Северна Европа и носи студен арктички воздух, но и првите снегулки. Ладниот арктички воздух ќе се движи кон исток и југоисток и до крајот на првата декада на октомври ќе го зафати поголемиот дел од Источна Европа. Првиот снег се очекува во Скандинавија, балтичките земји и европскиот дел на Русија.

Балканскиот регион ќе биде на границата на сите овие системи, но не би било изненадување доколку до тука дојде дел од студениот воздух и условите за првото есенско заладување се засилат. Во секој случај, по 12 октомври, студениот воздух од источна Европа полека ќе го отстапи местото на потоплиот воздух од запад, а температурите повторно ќе се покачуваат кај нас и во источна Европа.

Што се однесува до температурите во првите дваесетина дена од октомври, највисоките дневни температури ќе бидат претежно од 20 до 28 степени.

– Утрата ќе бидат свежи со температури од 10 до 15 степени по котлините каде ќе биде магливо. Доколку околу 10 октомври има продор на постуден воздух од север и североисток, што не е невозможно, највисоката дневна температура во тој период ќе биде од 15 до 19 степени, а утринската ќе се спушти од 5 до 10 степени – најавува Ристиќ.

По ова краткотрајно заладување, највисоките температури повторно ќе се искачат и ќе се движат над 20 степени.

– Врнежите во првите 20 дена од октомври ќе бидат мали, а претежно ослабените бранови на малку посвеж воздух ќе предизвикаат проодна облачност и краткотрајно зголемен ветер – посочува метеорологот.

Топло во ноември

Според најавата на Ристиќ, третата декада на октомври и почетокот на ноември го носат крајот на „есенското лето“ и промена на синоптичката состојба, па така сè повеќе облаци ќе се движат кон нашиот регион и ќе ги донесат првите вистински есенски дождови.

– Трендот на врнежлива есен ќе продолжи и во ноември, така што поради големото количество дожд во одредени денови се очекуваат поројни поплави. Тие се јавуваат кога количината на врнежи за кратко време надминува 20 mm во населените места и 40 mm во планинските предели – објаснува Ристиќ и додава:

– Температурата ќе биде календарска и постепено ќе се намалува во текот на ноември од 2 до 8 утрински, а највисоката дневна од 7 до 15 степени. Поларниот вртлог годинава ќе биде слаб и поделен на три дела. Едниот ќе биде над Северна Америка, вториот над Сибир, а третиот, најважен за нас, над северна Европа. Ова ќе отвори можност зимата 2023/2024 да биде како што ја имавме досега, дека температурите ќе бидат во нормални граници и многу снег ќе донесат циклони со центри во јужниот дел на Јадранот и Егејското Море – објаснуваат од метеоролог. Според сегашните прогнози, првата снежна покривка во Србија се очекува во средината на декември, иако нема да бидеме изненадени ако падне порано.

Времето во декември

Во декември се очекува малку сонце и многу облачност и ниска облачност на места, како и магла, а продолжува трендот на повеќе врнежи, но сега и од снег.

– Утринските температури ќе се движат од -3 до 3 степени, а максималните дневни температури од 2 до 7 степени. Во денови со снежна покривка и ведри ноќи се очекува слаб и умерен мраз од -10 до -5 и максимална температура околу 0 степени – најави Ристиќ.

Прогноза за јануари

Најстудениот, но и најснежниот период оваа зима ќе биде крајот на декември и првата половина на јануари.

– Во јануари 2024 година очекуваме сосема поинакво сценарио од лани кога седевме во кафулињата за Нова година – вели метеорологот Ристиќ.

Доаѓа првиот снег – зимата ни тропа на врата!

КЛИМАТСКИОТ ПЕКОЛ ЗАПОЧНА: Тековната година би можела да стане најжешката досега