Невиден недостиг на работници, во Америка се зголемуваат најниските плати

67

Американските работници „на линијата на фронтот“ и работниците со најниски примања го зголемија својот удел во американскиот БДП од 42 отсто колку што беше во 2013 година, на 44 отсто.

Во анализата објавена на неговиот портал, Блумберг наведува дека компаниите се повеќе се соочуваат со недостиг на работна сила, без преседан во модерната економија, и дека се принудени да продолжат да ги зголемуваат платите, особено за вработените кои работат на послабо платени работни места на првата линија.

Најновите извештаи за заработка од Home Depot и Walmart го илустрираат феноменот: Home Depot објави дека ќе потроши 1 милијарда долари за зголемување на надоместокот за час за работниците, а Walmart ја зголеми својата минимална плата и бенефиции.

Според американскиот институт за економска политика, минатата година платите во производствените и ненадзорните работници се зголемија побрзо од останатиот дел од работната сила во САД од најмалку 2007 година. Повисоките плати помогнаа да се зголеми потрошувачката на потрошувачите, која и понатаму е поголема од очекуваната, што доведе до голем раст на приходите на многу компании – но не и зголемувања на профитот бидејќи повеќе пари од корпорациите отидоа за привлекување и задржување на работници во време кога постарите работници се пензионираат, стапките на имиграција се ограничени, а стапката на невработеност од 3,4 отсто е најниска од 1969 година, проценува Блумберг.

Заработката во четвртиот квартал беше 0,1 отсто под прогнозите на Волстрит на почетокот на сезоната, што е најлошото остварување од првиот квартал на 2020 година и значително под она што беше во годините пред пандемијата, кога профитот ги надмина прогнозите во просек за 3,7 отсто споредено со 2017 година, според извештајот на кредитните стратези на Банката на Америка од 21 февруари, а според анализите на агенцијата, тоа е за разлика од приходот од 1,4 отсто во однос на прогнозите во овој квартал и над просекот од 0,7 отсто пред Ковид 19 пандемијата.

Блумберг наведува дека е лажен заклучок дека сите работници сега имаат поголеми права и големи зголемувања на платите, но дека работниците повратиле нешто повеќе од бруто домашниот производ на Америка во последниве години, при што уделот на трудот во БДП се зголеми на 44 проценти во јуни. со 42 проценти во 2013 година.