На американската економија и се заканува тешка рецесија со 100 проценти веројатност

78

Дојче банк пред неколку дена објави алармантен извештај во кој се анализираат статистички податоци од последните 200 години. Тој извештај предвидува тешка рецесија со 100 проценти веројатност за американската економија.

Ова го истакна Питер Стоун, економски експерт на „Фондацијата Херитиџ“ и автор на економски коментари во „Волстрит журнал“ и „Блумберг“.

Тој истакна дека банките пропаѓаат и дека понудата на пари се намалува со најбрзо темпо од 1930-тите, но дека главната разлика во споредба со периодот на најголемата криза во 20 век е тоа што САД немаат ни приближно ниво на националниот долг во тој период.што ги имаат денес.

Како што наведе, федералниот долг бил под 20 отсто од БДП, а денес е над 100 отсто од БДП, а според Конгресот е на пат да го достигне нивото од 200 отсто.

Тој изјави дека Американците можат само да се надеваат дека креаторите на политиката не се толку глупави како што беа во 1930 година, кога двете партии се обединија да ја уништат економијата преку централно планирање наместо механизмите што економиите ги користат за да се поправат себеси.

„За жал, со оглед на одлуките на администрацијата на Бајден во последните две години, од енергија, до трошење, до капитал, креаторите на политиката сега би можеле да бидат поглупави“, рече Стоунџ.

Дојче банк во својот извештај укажува на загриженоста за пазарот на недвижности, кој забележа најголем пад од 2008 година и се заканува со колапс, растот на потрошувачките кредити и падот на заштедите.

Стонез истакнува дека „секое економско училиште знае дека зголемувањето на каматните стапки секој пат води до тешка рецесија, ако не и депресија, бидејќи тоа е шема буквално со векови, оттогаш централните банкари ја презедоа контролата“.