Најнепосетената европска држава се наоѓа во срцето на континентот и е прекрасна!

217
Иако се наоѓа во самото срце на Европа, оваа држава во текот на годината ја посетуваат мал број туристи. Речиси и да е извесно дека тие што не живеат на европско тло, Сан Марино ќе ја помешаат со помалите градови во САД, Мексико или Аргентина.

Оваа држава има само еден копнен сосед – Италија. Нејзините пејсажи се прекрасни, а според пишувањата на порталот “Insider“, Сан Марино е поубав дури и од Тоскана. Сепак, и покрај вистинската природна убавина, оваа држава моментално се рангира како најмалку посетувана држава во Европа.

Податоците од Светската туристичка организација на ОН покажуваат дека иако Сан Марино е најнепосетуваната држава во Европа дека е преполн со лозја и ридови, убаво сместување, романтични ресторани и тесни камени улички кои восхитуваат со нивната убавина.

Новинар од „Insider“ поминал неколку денови во Сан Марино и напишал дека тоа е една од најмалите земји на светот и дека од таа држава се помали само Ватикан и Монако. Таму живеат околу 34.000 луѓе, а територијата на оваа држава во целост ја опколува Италија.

Историјата на демократија во оваа земја е постара од 17 века, па многумина ја нарекуваат и најстара континуирана демократија на светот.

Бидејќи во целост се наоѓа на Апенинскиот полуостров и на него зазема многу мал дел, не е ни чудно што пејсажите во Сан Марино во основа се исти како и италијанските, а особено на оние во Тоскана. Тоа значи дека има исти раскошни планини, лозја, земјоделско земјиште и природно опкружување како неа.

Дворците се како од бајките и тие се доволно добар мотив за туритите да ја посетат оваа држава.

„Доколку пејсажите кои го одземаат здивот не се доволна причина за некој да се упати кон Сан Марино тогаш сите би требало да бидат восхитени од замоците каде што постојат одлични ресторани со врвна храна“ – се наведува во текстот на “Insider“.