Научниците пронајдоа ДНК во фосил од желка стар шест милиони години

63

Научниците открија остатоците од ДНК во фосил на морска желка стара шест милиони години, единствените постари кои претходно беа пронајдени се од два диносауруси.

Желката е поврзана со денешните Кемпс Ридли и Олив Ридли, и ова е еден од ретките случаи на идентификација на генетски материјал во толку древни фосили од ‘рбетници.

Тие нагласија дека коскените клетки наречени остеоцити се одлично зачувани во фосилот, кој беше откопан на карипскиот брег на Панама во 2015 година. Школката на желката е речиси целосно зачувана, за разлика од остатокот од скелетот.

Во некои остеоцити, јадрата на клетките беа зачувани и реагираа на хемиски раствор што им овозможи на истражувачите да го идентификуваат присуството на остатоци од ДНК, откри палеонтологот Едвин Кадена, главен автор на студијата објавена во списанието за палеонтологија на ‘рбетници.

Единствените постари слични остатоци од ДНК биле од два диносауруси

„Сакам да нагласам дека не извадивме ДНК, туку успеавме само да препознаеме присуство на траги од киселина во јадрото“, додаде Кадена, научник од Универзитетот Росарио во Богота и Институтот за тропски истражувања Смитсонијан.

ДНК киселината прилично лесно се разградува, иако под соодветни услови е зачувана во некои антички остатоци. Минатата година, истражувачите објавија дека откриле животинска, растителна и микробна ДНК која датира од пред околу два милиони години од седиментот на најсеверната точка на Гренланд.

Кадена рече дека единствените постари фосили од ‘рбетници пронајдени со слични остатоци од ДНК се од два диносауруси – Тираносаурус (стар 66 милиони години) и Брахилофосаурус (стар 78 милиони години). Кадена рече дека остатоците од ДНК се забележани и кај инсекти кои датираат од пред десетици милиони години.