Научниците открија каде лежи тајната врска меѓу дебелина и линијата: И предолгото и прекраткото спиење води до побрзо дебелеење

158

Вообичаено е верувањето дека само луѓето кои спијат подолго брзо добиваат тежина. Дали е тоа точно?

Клиничката студија покажа дека само нормалната должина на спиење не влијае на телесната тежина. Предолгото или прекраткото спиење предизвикува побрзо дебелеење.

Оваа клиничка студија, спроведена на Универзитетот Лавал во Квебек, Канада, ја спроведоа научници кои се занимаваат со проблемот со зголемената телесна тежина.

Студијата траеше шест години и покажа дека луѓето кои спијат 5-6 часа на ден и оние кои спијат 9-10 часа на ден – добиваат телесна тежина побрзо од луѓето кои спијат препорачаните 7-8 часа. Резултатите од оваа студија се согласуваат со претходно објавените резултати за врската помеѓу должината на спиењето и индексот на телесната маса, т.н. BMD (индекс на телесна маса).

Дона Аранд, психолог и специјалист за нарушувања на спиењето во болницата Кетеринг, Дејтон, Охајо, САД, вели дека сè што е видено во последните години укажува дека ако спиеме седум до осум часа навечер, ги имаме сите шанси да не се здебелиме и да ја одржиме нашата нормална телесна тежина. Ако, сепак, спиеме повеќе или помалку од тоа, ќе имаме проблеми со дебелината.