Родени помеѓу 1981 и 2000 година, познати како милениумци, се на пат да станат најбогатата генерација во историјата од кога постои светот. Оваа анализа ја подготвило позната британска консултантска фирма и Најт Френк како директор, со седиште во Лондон.

Реномираната консултантска куќа го објавила својот 18-ти извештај за богатството. Анализите велат дека оваа генерација ќе има корист од „сеизмички“ неочекувани добивки во следните 20 години, благодарение на богатството акумулирано од генерациите пред нив.

– Во текот на следните 20 години светот ќе го доживее најголемиот трансфер на богатство во историјата. Дури 75 отсто од милениумците очекуваат нивното богатство значително да се зголеми во 2024 година – се вели во извештајот.

Додека распределбата на богатството може да се менува меѓу регионите во светот, уште поголема промена се случува меѓу генерациите.

– Промената ќе доведе до движење на средства од 90 трилиони долари помеѓу генерации само во САД, со што богатите милениумци ќе бидат најбогатата генерација во историјата, вели Најт Френк, а пренесува Бонитет.ком

Истражувањето покажа дека 75 отсто од милениумците очекуваат нивното богатство да се зголеми во 2024 година, во споредба со 53 отсто од Baby Boomers (оние родени помеѓу 1946 и 1964 година), 56 отсто од генерацијата X (1965-1980) и 69 отсто во помладата генерација Z.

Додека го чекаат своето наследство, многу милениумци сè уште се „закрепнуваат“ од серија економски шокови, со падот во 2008 година проследен со серија финансиски неуспеси предизвикани од пандемијата, Брегзит и војната во Украина.

Оваа генерација се соочува со значителни предизвици во обезбедувањето на сопствените домови или штедењето за пензионирање. Но генералниот заклучок е дека милениумците – без целта да го заштедат својот приход за да стекнат имот – ги трошат своите пари на луксузен живот.

Во реалноста, нивната идна финансиска моќ веројатно ќе биде лотарија на поделбата, во голема мера одредена од наследството од претходните генерации, вклучувајќи го и имотот.

Лиам Бејли, глобален шеф на истражување во Најт Френк, рече дека промената во богатството веројатно ќе помогне во напорите да се натераат милениумците да се фокусираат на одржливи инвестиции и промени во нивното однесување, особено трошењето.

Ако тоа се случи, тогаш тие навистина се на пат да станат „најбогатата генерација во историјата“.