Мајката и таткото на момчето убиец од Белград очи во очи со родителите на жртвите: Денеска ќе сведочат семејствата на убиените деца

552
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Судењето на семејството Кечмановиќ и ОУ „Владислав Рибникар“ во граѓанска постапка и за барањето за надомест на нематеријална штета на 27 членови на семејствата, кои ги загубија своите најблиски во крвавиот масакр на Коста К. оваа година, продолжува денеска во Вишиот суд во Белград со сослушување на првите обвинители.

Судот повика девет членови од семејствата Мартиновиќ, Божовиќ и Чикиќ, кои првпат ќе дадат исказ пред судските органи и ќе зборуваат за нивната загуба и за злосторството. Втората главна расправа е закажана за утре, 29 декември, кога исказ ќе дадат пет членови на семејствата Аќимовиќ и Влаховиќ.

Им се суди на мајката, таткото и момчето, кое на 3-ти мај уби девет соученици и чувар, а повреди уште шестмина во ОУ „Владислав Рибникар“.

Овој судски процес започна во октомври, кога беше завршено прелиминарното рочиште. Тужбата ја поднеле вкупно 27 тужители, односно членови на семејствата на жртвите од масакрот.

Судот ќе одлучи по тужбеното барање и дури по завршувањето на парничната постапка ќе донесе одлука дали целосно или делумно ќе го прифати барањето на семејството или ќе го одбие.

Тужбата е поднесена во граѓанска постапка за надомест на нематеријална штета за претрпена душевна болка поради смрт на блиско лице, како и за претрпениот страв.

Со оваа тужба се бара и паричен ануитет, односно идна исплата на одредена сума пари од денот на пресудата до издржување на условите за истата, на име идна нематеријална штета за претрпена душевна болка поради смрт на блиско лице.

Судот претходно одреди привремени мерки за забрана на располагање и отуѓување на имот во однос на таткото на момчето во кривичната постапка што се води против него, а во однос на мајката во граѓанската постапка.

Во граѓанската постапка против мајката на момчето, Вишиот суд во Белград донесе решение за привремена мерка во однос на имотот што е во нејзина сопственост, односно е блокиран за продажба и издавање.

На 10 октомври, Вишото јавно обвинителство во Белград поднесе обвинение против таткото и мајката на момчето, како и против сопственикот и инструкторот на стрелачкиот клуб каде, како што се сомничи, К.К. научил да пука, додека малолетникот е кривично неодговорен бидејќи во моментот на масакрот немал 14 години.

Решението со кое се потврдува обвинението стана правосилно, па се очекува дека Вишиот суд во Белград наскоро ќе го закаже почетокот на судењето и во таа кривична постапка.

Во овој суд се води уште едно судење за тужбата против семејството Кечмановиќ, училиштето и државата, поднесена од членовите на семејството Дукиќ, чие девојче беше убиено во училиштето.